Programma

De familie d'Ursel

Maak kennis met Joseph en Antonine, de trotse ouders van de kleine Robert. Ook zijn grootouders, ooms en tantes zijn van de partij. In hun mooiste kostuums – volgens de laatste mode van 1873 – verwelkomen ze familie en vrienden voor een plechtige ceremonie en een groot feest.

 

Koetsen en paarden

Om klokslag twee uur maakt de familie haar intrede. Nadien blijven hun vier koetsen de hele dag rond de kasteelvijver rijden. Verkies je de reislandauer of de janplezier, of toch maar de witte victoria?

Pauselijke zoeaven

Tussen 1860 en 1870 wordt het territorium van de Kerkelijke Staat bedreigd door interne instabiliteit en het risorgimento, de beweging die Italië wil verenigen. Vanuit de hele katholieke wereld trekken jonge vrijwilligers naar Rome om er te vechten voor de paus. Charles d’Ursel, een neef van de hertog, wordt officier bij deze pauselijke zoeaven. Na de eervolle nederlaag keren ze in 1870 terug naar huis. Op uitnodiging van Charles d’Ursel blazen tientallen oude kameraden verzamelen in Hingene. Met de tamboers op kop marcheren ze door het park en lossen ze saluutschoten ter ere van de dopeling.

Heilig doopsel

Om halfdrie schrijden de pastoor, de onderpastoors, de koster, de misdienaars en de familie van de dopeling in processie van het kasteel naar de tent. Ze worden er opgewacht door de paters van de Sint-Bernardusabdij en enkele zusters van Gijzegem die in 1869 de Hingense meisjesschool hebben gesticht. Onder het goedkeurende oog van meter en peter wordt het jonge graafje opgenomen in de katholieke Kerk.

Franse dansen en boerendansen

Na het doopsel gaan de stoelen aan de kant. Met wapperende vlaggen en vrolijke dansen vieren de Hingense dorpelingen (alias dansgroep Reuzegom) de doop van ‘hun’ graafje. Wanneer ze even uitblazen, nemen twee Franse dansmeesters het over. Ze geven demonstraties en leiden de adellijke gasten door de passen en figuren van walsen, quadrilles, polka’s en mazurka’s. Waag je zelf ook een danspasje?

Allez, allez roulez!

De blikvanger van de dorpskermis is natuurlijk de paardencarrousel. Helemaal beschilderd en ruim voorzien van paarden en sleeën verleidt hij jong en oud tot een memorabel ritje. Durvers nemen plaats in de authentieke zweefmolen. In enkele rondjes brengt hij je in nog hogere sferen!

 

 

Een historische kinderwagen

Intussen maken de trotse ouders een uitgebreide wandeling langs alle festiviteiten. De kleine Robert laat zich rijden in stijl: in een laat 19de-eeuwse kinderwagen met baldakijn, met vaste hand bestuurd door zijn toegewijde nanny.

Vélocipèdes

Op de Wereldtentoonstelling van 1867 in Parijs verschijnt voor het eerst een fiets met een heel groot voorwiel en een heel klein achterwiel. De zogenaamde hoge bi of vélocipède slaat direct aan bij de upper class in heel Europa. Enkele sportieve vrienden van de hertog brengen hun exemplaar mee naar Hingene en maken de oprijlaan onveilig …

Historische markt

Bij de juwelier snuister je tussen medaillons, armbanden en oorbellen. Een marskramer vertelt je zijn strafste verhalen en de smid maakt messen, nagels en hangertjes. Probeer zelf een touw te slaan, kies een waaier en pas een hoed. Of proef je liever van patisserie volgens historisch recept?

Verhalenvertellers

Een bevallige dame neemt je mee naar de wereld van Oscar Wilde, Honoré de Balzac, de Brönte zusters of Charles De Costers Uilenspiegel. Wissel af met de straffe verhalen van de marskramer en luister zeker eens naar de Susse, die als ‘echten Hingeneir’ maar al te graag zijn mening geeft over ‘den duc’ en zijn familie.

Reizend circus

Sinds 1863 toert de Nederlandse familie Carré met een bonte stoet van circusartiesten door de Lage Landen. De dame met de baard, de sterkste man, een vuurspuwer, Pierrot, het junglekind, een hypnotiseur en acrobaten brengen drie keer per dag een spectaculaire voorstelling waarover je nog lang zal napraten, compleet met paardenact en worstelgevecht. Komt dat zien, komt dat zien!

Greatest hits

In de spiegelzaal zingt een indrukwekkende bas de pannen van het dak. Samen met een virtuoze Japanse fortepianiste brengen zij de grootste hits van Chopin, Schumann en Brahms. Romantische balladen, heldhaftige liederen en dramatische tranentrekkers: ze staan allemaal op het programma.

À la chasse!

De jachthoorn was een populair instrument in adellijke kringen. Ook de hertog had zijn eigen équipage de chasse in Durbuy. Voor de gelegenheid stellen veertien jachthoornblazers zich op aan de rand van de Hingense bossen.

Steamnation: de kompanen van Jules Verne

Naar het middelpunt van de aarde, Twintigduizend mijlen onder zee of De reis naar de maan: in 1873 kent iedereen de bestsellers van de Franse schrijver Jules Verne. Zijn kompanen van Steamnation brengen de sciencefiction tot leven. Met hun luchtschip BSS Phoenix verzorgen captain Glenwell en navigator John A. Wander al je transporten, legaal en extralegaal. Absintholoog James en de kok, Mr. Brown, versterken de innerlijke mens, terwijl chronicler Nathaniël L. Hetfield hun avonturen vastlegt voor het nageslacht. Allemaal zijn ze stiekem verliefd op dokter Elizabeth Brassbridge, die menig victoriaans theeduel in goede banen moet leiden.

Beestenboel

In de kasteelboerderij vind je schapen, geiten, ganzen, eenden, duiven, kippen, konijnen en een kalfje. De varkens zijn moeilijk in toom te houden: ze doen niets liever dan op wandel gaan door het park, onder het waakzame oog van hun hoeder.

Ezelritjes en vliegend tapijt

De ultieme test voor jonge cavaleristen. Hijs je in het zadel en paradeer als een echte huzaar over de grasvelden voor het kasteel. De dappersten nemen plaats op een tapijt dat steeds sneller en sneller wordt voortgetrokken door twee stevige boerenpaarden …

Word dorpskampioen

Eind 19de eeuw bloeit het verenigingsleven. Naast fanfares en zangmaatschappijen zijn er tal van schuttersgilden, zowel met handbogen als kruisbogen. De Koninklijke Kruisboogvereniging Marnix komt van Deurne naar Hingene en geeft indrukwekkende demonstraties met traditionele kruisbogen. Speciaal voor beginners brengen ze ook een instapmodel mee: waag je kans en schiet de appel van het hoofd! Of word je liever dorpskampioen in het bakschieten, blaasbiljarten, stokvangen,sjoelbakken of andere volkse topsporten?

De ‘fretters’ van Hingene

Poffertjes, Luikse en Brusselse wafels, ijsjes, hotdogs, hamburgers, frietjes, de lekkerste koffies en ‘nen druppel’: meer hebben de Hingenaars niet nodig om hun bijnaam eer aan te doen.