Het gulden boek

publish date
28.01.2019

Meestal liggen schatten op zolder, maar soms komen ze ook in de kelder terecht. Bij het leegmaken van zijn grootouderlijk huis ontdekte Emmanuel d’Hennezel een boek van meer dan tweehonderd bladzijden, ingebonden in rood leder. Het behoorde toe aan zijn grootmoeder Louise d’Ursel (1886-1956). Er staan exact 3379 handtekeningen in, die dateren uit de periode tussen 1907 en 1940. Volgens zijn 91-jarige vader Antoine was dit gulden boek een initiatief van zijn moeder. Telkens wanneer ze op bezoek kwam in het kasteel van haar achterneef hertog Robert liet ze de andere gasten hun handtekening zetten. Na haar overlijden in 1956 verdween het boek in de kelder en nu werd het opnieuw ontdekt.

De kleinzoon van Louise d’Ursel bracht het gulden boek terug naar het kasteel. Ook de 86-jarige Emmanuel d’Ursel kwam langs. Hij is de enige overlevende van iedereen die tussen 1907 en 1940 in het boek heeft geschreven.

De vondst inspireerde ons om opnieuw te starten met een gulden boek voor het kasteel. Het beste moment om dat te doen, zou waarschijnlijk net na de restauratie geweest zijn, maar het tweede beste moment om ermee te beginnen, is zonder twijfel nu. Tijdens de persconferentie werden de eerste handtekeningen gezet door Baudouin d’Ursel (familiehistoricus), Koen De Vlieger (directeur kasteel d’Ursel), Emmanuel d’Ursel, Jan De Haes (gedeputeerde Provincie Antwerpen), Emmanuel d’Hennezel en Kristof Joos (burgemeester Bornem) .

 

Volgende van de detaillijst