Studenten tuinaanleg helpen in kasteeldomein d'Ursel

publish date
20.11.2018

Vorige week waren elf leerlingen van het zevende specialisatiejaar Tuinaanleg en -onderhoud van PITO Stabroek aan de slag in kasteeldomein d’Ursel. “Ze hielpen er met het opruimen van stormschade van de voorbije maanden en met algemene bosbeheerwerken”, zegt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Erfgoed. “Binnenkort gaan we bijvoorbeeld een nieuwe dreef planten en door de bosranden eerst uit te dunnen, zorgen we ervoor dat de nieuwe bomen genoeg zonlicht krijgen.”

“Tijdens deze week leerden onze leerlingen hoe ze hun theoretische kennis, kunnen omzetten in de praktijk”, vertelt leerkracht Wim Voet. “Ze leerden er bomen vellen, hout hakselen en omgaan met machines.”

“Deze praktijkervaring is een onontbeerlijk onderdeel van de opleiding”, vult technisch adviseur Xavier Geerolf aan. “Wat ze tijdens deze week opstaken, krijg je nooit uitgelegd in een klaslokaal alleen. Het brengt hen een stapje dichter bij de arbeidsmarkt.”

De leerlingen logeerden de ganse week in het Laathof, Centrum voor Jeugdtoerisme op het kasteeldomein. “We werden er goed gesoigneerd”, lacht Wim Voet. “En door het intensieve samenleven en werken in groep werden ook de sociale vaardigheden aangescherpt.”

Kasteeldomein d’Ursel werkt ook samen met PTS Mechelen voor het scheren van de hagen. “De samenwerking met deze scholen is opnieuw een mooi voorbeeld van hoe goed onze provinciale instellingen kunnen samenwerken”, zegt Inga Verhaert, gedeputeerde voor Onderwijs. “Door het bundelen van de krachten zal op korte termijn veel werk geleverd kunnen worden. Alle betrokkenen varen er wel bij.”  

Volgende van de detaillijst