Defibrillator in kasteeldomein d'Ursel

publish date
11.12.2018

Sinds kort is er in kasteeldomein d’Ursel een externe defibrillator aanwezig. Hij werd geïnstalleerd op de buitenmuur van het Laathof, het Centrum voor Jeugdtoerisme, links voor het kasteel. 

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen, maar sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel gebruiken. ‘Vele bedrijven en openbare ruimten hebben intussen een AED’, vertelt gedeputeerde Jan De Haes. ‘Het kasteeldomein is een plek waar veel bezoekers komen, daarom is het ook van belang dat hier een defibrillator aanwezig is. We hopen uiteraard dat we hem nooit zullen moeten gebruiken, maar indien nodig kan zo’n toestel een mensenleven redden.’

‘We hebben de defibrillator gekocht via een groepsaankoop van de gemeente Bornem’, vervolgt directeur Koen De Vlieger verder. ‘De medewerkers van het kasteel en het Laathof krijgen binnenkort een opleiding. Op zaterdagvoormiddag 12 januari voorzien we ook een vormingsmoment voor alle geïnteresseerden. We hopen dat de vaste parkbezoekers zich zullen inschrijven zodat zij het toestel ook kunnen bedienen.’ Inschrijven voor de opleidingen kan via info@kasteeldursel.be.

Kasteelvrijwilligers in de bloemen

publish date
11.12.2018

Omdat we vorige week de ‘Dag van de vrijwilliger’ vierden, zetten we op vrijdag 7 december ook de kasteelvrijwilligers in de bloemen. Iedereen die het voorbije jaar de handen uit de mouwen stak als kasteelvrijwilliger was welkom voor een etentje in de vestibule. Een veertigtal vrijwilligers waren aanwezig. “De inzet, betrokkenheid en beschikbaarheid van onze vrijwilligers zijn een grote meerwaarde voor de werking van het kasteel”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Erfgoed. “Het is belangrijk voor ons om hen die blijk van waardering te geven.” 

Tijdens het feest stelden vrijwilligers Chris Van Lent en Marcel Stevens hun kunstkalender voor. Chris maakte samen met enkele Bornemse kunstenaars afbeeldingen van rozen. De kalligrafieverenging waarin Marcel actief is, verzorgden de begeleidende teksten. De twee leerden elkaar kennen tijdens één van de vrijwilligersactiviteiten in het kasteel. De opbrengst van de verkoop van de kalender gaat naar A Touch of Rose, een vzw die mensen met kanker en hun familie opvangt, begeleidt en ondersteunt. 

Het vrijwilligersteam van het kasteel bestaat intussen uit zestig enthousiastelingen. Maar we staan zeker nog open voor versterking. Wie ons wil helpen met promotie, onthaal, toezicht of hulp bij catering kan contact opnemen met Veerle Moens via veerle.moens@kasteeldursel.be of bellen naar 03 820 60 10 voor meer info.

 

Studenten tuinaanleg helpen in kasteeldomein d'Ursel

publish date
20.11.2018

Vorige week waren elf leerlingen van het zevende specialisatiejaar Tuinaanleg en -onderhoud van PITO Stabroek aan de slag in kasteeldomein d’Ursel. “Ze hielpen er met het opruimen van stormschade van de voorbije maanden en met algemene bosbeheerwerken”, zegt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Erfgoed. “Binnenkort gaan we bijvoorbeeld een nieuwe dreef planten en door de bosranden eerst uit te dunnen, zorgen we ervoor dat de nieuwe bomen genoeg zonlicht krijgen.”

“Tijdens deze week leerden onze leerlingen hoe ze hun theoretische kennis, kunnen omzetten in de praktijk”, vertelt leerkracht Wim Voet. “Ze leerden er bomen vellen, hout hakselen en omgaan met machines.”

“Deze praktijkervaring is een onontbeerlijk onderdeel van de opleiding”, vult technisch adviseur Xavier Geerolf aan. “Wat ze tijdens deze week opstaken, krijg je nooit uitgelegd in een klaslokaal alleen. Het brengt hen een stapje dichter bij de arbeidsmarkt.”

De leerlingen logeerden de ganse week in het Laathof, Centrum voor Jeugdtoerisme op het kasteeldomein. “We werden er goed gesoigneerd”, lacht Wim Voet. “En door het intensieve samenleven en werken in groep werden ook de sociale vaardigheden aangescherpt.”

Kasteeldomein d’Ursel werkt ook samen met PTS Mechelen voor het scheren van de hagen. “De samenwerking met deze scholen is opnieuw een mooi voorbeeld van hoe goed onze provinciale instellingen kunnen samenwerken”, zegt Inga Verhaert, gedeputeerde voor Onderwijs. “Door het bundelen van de krachten zal op korte termijn veel werk geleverd kunnen worden. Alle betrokkenen varen er wel bij.”  

Youca Action Day

publish date
19.10.2018

Donderdag 18 oktober was het opnieuw “Youca Action Day” (de vroegere Zuiddag). Meer dan 15.000 jongeren en 10.000 bedrijven werken die dag samen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Het loon van de jongeren (50 euro) gaat naar projecten rond gendergelijkheid in België en Ecuador.

Ook Provincie Antwerpen nam deel aan de Youca Action Day en stelde studenten te werk. Er waren ondermeer vier studenten aan de slag in kasteeldomein d’Ursel in Hingene. “Door de droge zomer staat er heel weinig water in de walgrachten”, zei Koen De Vlieger, directeur van het kasteel. “Dat is het ideale moment om de vele takken die er in de loop van de jaren zijn ingevallen op te ruimen. Zo wordt het park weer een beetje mooier.”

“Ik vind het zalig om in de natuur te werken”, vertelde Robbe De Caluwé, een zesdejaars humane wetenschappen. “Ik zit samen met Barend Nys op school in het centrum van Antwerpen. We vinden het super om eens een dag niet naar de stad te moeten om binnen op de schoolbanken te gaan zitten.” Of het werk niet te zwaar was?  “Mijn bijnaam is de Beer van Beke dus een mietje ben ik niet”, lachte hij.

 

125 jaar Emmanuel Durlet

publish date
19.10.2018

Woensdag 17 oktober vond in kasteel d’Ursel in Hingene een persmoment plaats n.a.v. 125 jaar Emmanuel Durlet. Pianisten Kiyotaka Izumi en Polina Chernova gaven er een miniconcert.

De Vlaamse componist Emmanuel Durlet werd op 11 oktober 1893 in Antwerpen geboren. Naar aanleiding van zijn 125ste verjaardag organiseert het Durletfonds drie pianorecitals in het kasteel.  

‘Kasteel d’Ursel heeft een bloeiende muzikale werking’ vertelt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Erfgoed. ‘Eén van de muzikale partners is het Emmanuel Durletfonds. De muziek van deze Vlaamse componist kan mij enorm bekoren. Zijn werken vormen een verrijking van het muziekaanbod in Vlaanderen. Samen met andere componisten waaronder Mortelmans, Blockx en Benoit, wiens Pianoconcerto hij herwerkte, schittert hij aan het firmament van de Vlaamse klassieke muziek. Als bestuurslid van het Antwerp Symphony Orchestra en als gastheer van het jaarlijkse kathedraalconcert ben ik een actieve promotor van deze componisten en hun muziek. Ik vind het dan ook een eer dat wij de komende weekends het Durletfestival mogen ontvangen.’

Pianisten Kiyotaka Izumi en Polina Chernova brengen op zondag 21 oktober een programma voor vierhandig klavier. Ze spelen werk van Schubert, Mendelssohn, Blockx en Durlet. Op zondag 28 oktober brengt Lester Van Loock werken van Mozart, Brahms en Durlet. Op 11 november sluit Thomas Boodts de reeks af met stukken van Beethoven, Durlet, Grieg en Chopin.

Meer info over de concerten vind je in de kalender via deze link.

 

Herfstwandelingen

publish date
19.10.2018

Tijdens de Week van het bos namen 34 klassen deel aan de herfstwandelingen in het kasteeldomein. Ze genoten er van een flinke portie natuureducatie. Kinderen van het eerste tot en met het zesde leerjaar ontdekten er de wondere wereld van bomen onder een stralende najaarszon.

De wandelingen werden begeleid door de medewerkers van de educatieve dienst van Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in Mechelen: een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen twee provinciale domeinen.

 

Het Atelier van Antonine

publish date
17.09.2018

Sinds kort leidt het voormalige schildersatelier van hertogin Antonine de Mun een tweede leven als vakantiewoning. Begin september werd het Atelier voorgesteld aan pers en genodigden. 

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Erfgoed: “De renovatie van het atelier is in ieder opzicht een mooi verhaal. Na het kasteel, de herwaardering van het park en de restauratie van de fruitmuur is dit een origineel initiatief waarbij waardevol erfgoed een zinvolle herbestemming krijgt. Daarnaast is het mooi dat dit project mee gefinancierd werd met een eigen gebrouwen bier, de Cuvée Antonine, waarvan er intussen meer dan vijfduizend flessen zijn verkocht.”

Ook gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Toerisme, hoort muziek in de nieuwe vakantiewoning: “Toerisme Provincie Antwerpen trekt dit jaar voluit de kaart van belevingsvolle logies. Het staat als een paal boven water dat een overnachting in het atelier van een hertogin ook tot de categorie belevingsvol behoort. Bovendien spreekt het ook tot de verbeelding dat men in het park van een prachtig kasteel, te midden van een beukenkathedraalbos, kan overnachten.”

Meer info vind je via www.ateliervanantonine.be

Bekijk hier de fotoreportage.

Topstuk voor kasteel d'Ursel dankzij mecenas

publish date
16.07.2018

Onlangs veilde Christie’s in Londen een uitzonderlijk kunstwerk: een zeldzame Japanse koffer van minstens 250 jaar oud, met op het deksel het wapenschild van de familie d’Ursel. Na een stevige biedstrijd werd het gekocht door graaf Yannick d’Ursel die daarmee een historische fout van zijn vader rechtzette. De nieuwe eigenaar geeft het topstuk dat ooit de grote salon van het hôtel d'Ursel in Brussel sierde, meteen in bruikleen aan het kasteel en de provincie Antwerpen. Lees meer op pagina 6 en 7 van het Kasteel d'Ursel Magazine.

Je kan de Japanse koffer komen bewonderen tijdens de tentoonstelling 'Winters in Brussel. De stadsresidentie van de familie d'Ursel (1590-1960)'. De tentoonstelling loopt nog tot 30 september en is elke zondag én op 15 augustus open van 13 tot 18 uur. In augustus kan je bovendien elke donderdag om 14 uur aansluiten bij een rondleiding voor individuele bezoekers. Lees meer via deze link

Vreemde vogels

publish date
13.07.2018

In juni namen vijfenvijftig klassen deel aan de lentewandelingen in het kasteeldomein. Meer dan 825 kinderen kwamen er genieten van een flinke portie natuureducatie. Kinderen van de derde kleuterklas tot en met het zesde leerjaar ontdekten er de wondere wereld van enkele vreemde vogels. De wandelingen werden begeleid door de medewerkers van de educatieve dienst van Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in Mechelen: een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen twee provinciale domeinen.

 

Leerlingen PTS Campus Mechelen helpen bij het scheren van de hagen in kasteeldomein d’Ursel

publish date
24.05.2018

Vandaag helpen elf leerlingen uit de studierichting tuinbouw van PTS Campus Mechelen met het scheren van de hagen in kasteeldomein d’Ursel. ‘Tijdens deze dag kunnen onze leerlingen hun theoretische kennis omzetten in praktijkervaring. Het is voor hen een grote meerwaarde om het klaslokaal in te ruilen voor een echte werkomgeving’, zegt praktijkleraar tuinaanleg Sanne Jacobs.

‘Voor ons is het natuurlijk ook een grote hulp’, vult parkbeheerder Tom D’ hont aan. ‘Op korte termijn kan er een berg werk verzet worden. Alle betrokkenen varen er dus wel bij. Het is tevens een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen een provinciaal domein en een provinciale school. In het verleden werkten we al eerder samen met PTS Campus Mechelen. We kregen ook al hulp van PITO Stabroek voor het vellen van bomen en het hakselen van hout.’

Tentoonstelling 'Winters in Brussel. De stadsresidentie van de familie d'Ursel (1590-1960)'

publish date
24.05.2018

Zomers in Hingene, winters in Brussel. Zo ziet het leven van de familie d’Ursel er eeuwenlang uit. Generatie na generatie wonen ze in het hôtel d’Ursel, hun schitterende stadsresidentie op de Brusselse Houtmarkt. Net zoals het kasteel van Hingene kent het hôtel zijn bloeiperiode in de 18de eeuw, met prachtige interieurs van Laurent-Benoît Dewez. Als gevolg van decennialange erfeniskwesties en stedenbouwkundige ontwikkelingen wordt het hôtel in 1960 gesloopt. Deze zomer transformeert het kasteel d’Ursel tijdelijk in het hôtel d’Ursel en vertellen we er het fascinerende levensverhaal van dit uitzonderlijk monument.

Op de benedenverdieping maak je kennis met de familie d’Ursel en hun oudste residenties in Antwerpen en Brussel. We tonen de originele plannen en een digitale reconstructie van de residentie aan de Houtmarkt. Op de eerste verdieping van het kasteel ontdek je de prestigieuze ontvangstruimten, de slaapkamers en de dienstvertrekken van het hôtel. Met minutieuze maquettes en tekeningen analyseren masterstudenten van de Faculteit Architectuur (KU Leuven) het hôtel en onthullen ze zijn verborgen kantjes. We combineren nooit eerder getoonde foto’s, aquarellen en tekeningen met de meubels en siervoorwerpen die vroeger in de kamers stonden. Brieven en dagboeken vertellen het leven van alledag.

Op de tweede verdieping van het kasteel is de glorietijd voorbij. Je voelt hoe het hôtel wordt bedreigd door de aanleg van de Noord-Zuidverbinding voor treinen en de drastische modernisering van de oude wijk rond de residentie. De sloop is onvermijdelijk. We tonen dagboekfragmenten en foto’s van een bezorgde buurman en presenteren je de opvolgers van het hôtel: het Westbury-hotel (later omgevormd tot Lotto-toren) en het kantoorcomplex Central Plaza. In de laatste kamer zie je hoe het hôtel d’Ursel vandaag nog verder leeft in de huizen van de familie die er eeuwenlang heeft gewoond.

Lees meer over de tentoonstelling via deze link.

Herbeluister het interview met Koen De Vlieger voor Pompidou op Klara via deze link

Boswachtershuis gesloopt voor werkzone

publish date
06.04.2018

Momenteel wordt er hard gewerkt in de Kleine Hinckstraat in Hingene. In de 18de eeuw stond er op die plek een boerderij en in de 19de eeuw liet de hertog er een huis bouwen voor zijn boswachter. Na een brand in 1999 geraakten de gebouwen in verval en ontstond er een sluikstort. Eind vorig jaar besliste de provincie om te investeren in een werkzone voor het onderhoud van het park. De ruïnes worden gesloopt, het stort opgeruimd en het geheel ingericht om groenafval tijdelijk op te slaan, materialen te bewaren en tractoren te stallen. Langs de staatzijde wordt de oude muur hersteld en langs de parkzijde komt er een hoge en beplante talud om de werkzone visueel af te schermen van het park.

“Sinds de aankoop van het kasteel en het domein door de provincie Antwerpen in 1994 is er al een lange weg afgelegd. De restauratie van het kasteel was prioritair. Nu we daar dankzij forse investeringen en goed beheer grote vooruitgang hebben geboekt, kan de aandacht verschuiven naar het domein zelf. Hierin past ook de restauratie van Het Atelier van Antonine”, legt gedeputeerde Luk Lemmens uit. “De herbestemming van de site van het voormalige boswachtershuis tot werkzone is daarbij een logische stap. De provincie Antwerpen heeft bovendien nog meer investeringen gepland in het park dat kasteel d’Ursel omringt.”

Volgende van de detaillijst