Open Monumentendag

Wanneer
  • zondag 9 september 2018 van 10 uur tot 18 uur
Prijs
gratis bezoek aan het Atelier van Antonine

In 1994 verwerft de provincie Antwerpen het oude hertogelijke domein d'Ursel in Hingene. De eerste aandacht gaat naar het herstel van het kasteel en het park, maar in 2018 krijgt ook het voormalige schildersatelier van hertogin Antonine de Mun een nieuw leven als stijlvolle vakantiewoning. Het souterrain en de zolder bieden plaats aan vier slaapkamers met bijbehorende badkamers. In het voormalige atelier op de bel-etage komen een open keuken en een salon met uitzicht op het park.

Tijdens Open Monumentendag zetten we de deur van het Atelier open. Iedereen is welkom, mits voorafgaande reservatie. Tussen 10 en 18 uur ontvangen we elk kwartier een groep van vijftien personen. Laat ons via info@kasteeldursel.be weten met hoeveel personen je wil komen en rond welk uur we je mogen verwachten (10 uur, 10.15 uur, 10.30 uur, 10.45 uur enzovoort). Op deze manier kunnen we de toeloop in goede banen leiden, want het blijft natuurlijk een vakantiewoning voor acht personen. Nadien kan je nagenieten met een Cuvée Antonine in de parkbar.

In het kasteel loopt intussen de tentoonstelling ‘Winters in Brussel. De stadsresidentie van de familie d'Ursel (1590-1960)’. Zomers in Hingene, winters in Brussel. Zo ziet het leven van de familie d’Ursel er eeuwenlang uit. Generatie na generatie wonen ze in het hôtel d’Ursel, hun schitterende stadsresidentie op de Brusselse Houtmarkt. Net zoals het kasteel van Hingene kent het hôtel zijn bloeiperiode in de 18de eeuw, met prachtige interieurs van Laurent-Benoît Dewez. Als gevolg van decennialange erfeniskwesties en stedenbouwkundige ontwikkelingen wordt het huis in 1960 gesloopt. Nog tot 30 september transformeert het kasteel d’Ursel tijdelijk in het hôtel d’Ursel en vertellen we het fascinerende levensverhaal van dit uitzonderlijk monument. Toegang: 10 euro.