De catalogus van de hertog

publish date
22.01.2021
Uit de oude doos

Van 1 tot 18 mei 1959 organiseerde de heemkring ‘Die Swane’ een tentoonstelling in het voormalig gasthof ‘De Oude Ketel’ in Heist-op-den-Berg. Naast privaat kunstbezit uit de streek en kerkelijke schatten uit de oude parochiën van het land van Heist werden er ook ‘merkwaardigheden en geschilderde portretten’ getoond uit het familiebezit van de hertogen d'Ursel, de vroegere heren van Heist.

Volgens de catalogus leende Henri, achtste hertog d’Ursel, twaalf meubels, negentien stuks Chinees porselein en zeventien familieportretten, allemaal afkomstig uit het kasteel van Hingene. We weten dat heel precies, omdat we onlangs van iemand uit Hingene een exemplaar van deze catalogus hebben gekregen. Alle hertogelijke bruiklenen zijn er zorgvuldig in aangeduid. Was dit het persoonlijke exemplaar van de hertog? In het boekje zaten alleszins twee uitnodigingen waarop de naam ‘Le Duc d’Ursel’ met typmachineletters was ingevuld. De eerste kaart nodigde hem uit voor de academische zitting, de toekenning van zijn ereburgerschap en de opening van de tentoonstelling. Op de tweede kaart staat (in het Frans): ‘De burgemeester van Heist-op-den-Berg heeft de eer om de hertog d’Ursel uit te nodigen voor het diner, dat hij aanbiedt op 30 april 1959 om 18 uur, ter ere van hertog Henri d’Ursel.’

De Heistse heemkring heeft het plechtige bezoek van de hertog ook gefilmd. We zien hem tijdens de toespraken, wanneer hij het gulden boek tekent en wandelt naar de tentoonstellingsruimten. De hertog wordt vergezeld door zijn zus Hedwige, markiezin de Maupeou, en zijn zoon en opvolger Antonin. Samen met de gemeentelijke hoogwaardigheidsbekleders verschijnen ook enkele andere familieleden kortstondig in beeld, zoals Raphael de Maupeou en de graven Ferdinand en Elie d’Ursel.

Ook enkele van de portretten werden gefilmd. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat drie van hen in de nacht van 7 op 8 februari 1972 verdwenen uit de vestibule van het kasteel. De zware vergulde lijsten lieten de dieven ter plaatse. Het filmpje bevestigt wat we al weten van oude foto’s: de portretten van Jean-Charles met zijn kanten kraag (1590-1623), de geharnaste Charles (1715-1775) en François met zijn fijne snorretje (1626-1696) waren prachtig. Wil je hen ook zien? Surf dan naar deze link.