Defibrillator in kasteeldomein d'Ursel

publish date
11.12.2018

Sinds kort is er in kasteeldomein d’Ursel een externe defibrillator aanwezig. Hij werd geïnstalleerd op de buitenmuur van het Laathof, het Centrum voor Jeugdtoerisme, links voor het kasteel. 

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen, maar sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel gebruiken. ‘Vele bedrijven en openbare ruimten hebben intussen een AED’, vertelt gedeputeerde Jan De Haes. ‘Het kasteeldomein is een plek waar veel bezoekers komen, daarom is het ook van belang dat hier een defibrillator aanwezig is. We hopen uiteraard dat we hem nooit zullen moeten gebruiken, maar indien nodig kan zo’n toestel een mensenleven redden.’

‘We hebben de defibrillator gekocht via een groepsaankoop van de gemeente Bornem’, vervolgt directeur Koen De Vlieger verder. ‘De medewerkers van het kasteel en het Laathof krijgen binnenkort een opleiding. Op zaterdagvoormiddag 12 januari voorzien we ook een vormingsmoment voor alle geïnteresseerden. We hopen dat de vaste parkbezoekers zich zullen inschrijven zodat zij het toestel ook kunnen bedienen.’ Inschrijven voor de opleidingen kan via info@kasteeldursel.be.

Volgende van de detaillijst