Een nieuw seizoen

publish date
20.10.2017

Intussen keerden alle beestjes uit de tentoonstelling 'The Beauty of the Beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters' weer veilig terug naar hun stal. De stilte keerde weer, maar achter de schermen wordt alweer druk voortgewerkt aan de voorbereidingen van de volgende activiteiten. In de kalender vind je meer info. Noteer volgende evenementen alvast in je agenda:

 

 

Fleurs des Dames

In april 2017 zette de Koninklijke Unie van Floristen van België met Fleurs des Dames het volledige kasteel in de bloemen. Een dertigtal bloemenkunstenaars gaven er gedurende vier dagen het beste van zichzelf. Ze brachten zowel imposante bloemeninstallaties als kleine intieme tafereeltjes rond het thema ‘Fairytales’. Het evenement lokte enkele duizenden bezoekers naar het kasteel. Geen nood als je er toen niet bij kon zijn, want Fleurs des Dames is in 2018 opnieuw te gast in het kasteel. Lees meer.

 

Het verdwenen hôtel d'Ursel. Een Brusselse stadsresidentie herontdekt

Waar nu een kantoortoren zijn schaduw werpt op het Centraal Station stond tot 1960 de Brusselse stadsresidentie van de familie d’Ursel. Net zoals het kasteel van Hingene kende het hôtel zijn bloeiperiode in de 18de eeuw, met prachtige interieurs van Laurent-Benoît Dewez. En net zoals het kasteel kende het zijn grootste tegenslag in de 20ste eeuw. Bij de aanleg van de Noord-Zuidspoorverbinding in 1910 werd een deel van de residentie gesloopt, maar het luxueuze hoofdgebouw hield moedig stand. Onder druk van de immobiliënspeculatie verkocht de hertog in 1960 het hôtel en op zijn plaats verscheen een van de eerste torengebouwen van Brussel. 

Talloze kunstwerken en meubels die de salons decoreerden, volgden de leden van de familie d’Ursel op hun nieuwe weg. Honderden foto’s documenteerden het wel en wee van het gebouw. Zelfs enkele bouwfragmenten houden de herinnering tastbaar en ook de 18de-eeuwse plannen bleven bewaard. Met deze bouwstenen laten we de sfeer van deze unieke stadsresidentie herleven. Waar kan dat beter dan in de zomerresidentie van dezelfde familie, waarvoor het lot een zoveel gunstigere toekomst in petto had? Lees meer.

 

Kasteelfeesten 1873. Een adellijk doopsel met nostalgische kermis

Om de twee jaar zijn er Kasteelfeesten in Hingene. Ze brengen telkens een episode uit de geschiedenis van het kasteel tot leven. In 2018 keren we terug naar het einde van de 19de eeuw. Op 16 maart 1872 trouwt hertog Joseph d’Ursel met Antonine de Mun. Minder dan tien maanden later wordt hun zoon Robert geboren. Voor het doopfeest van hun eerstgeborene sparen de hertog en de hertogin kosten noch moeite. Net zoals hun voorouders ontvangen ze hun gasten met muziek, dans en demonstraties. Ook de Hingenaars vieren mee met een nostalgische kermis anno 1873. Lees meer.

Via deze deze link vind je de Seizoensflyer 2017-2018.

 

Volgende van de detaillijst