Jonge Euro-ministers in het kasteel

publish date
20.10.2020

Van 10 februari tot 21 februari organiseerde Europa Direct twee Europaweken in het kasteel. Zestien klassen uit het vijfde en zesde leerjaar van scholen uit Bornem, Oppuurs, Ruisbroek, Kontich, Branst, Boom en Sint-Amands namen er deel aan een rollenspel over de Europese Unie en een ontdekkingstocht door het kasteel.

Europese ministers

Hoe worden Europese regels gemaakt? Wat is dat met die Brexit? Wat doet Charles Michel nu eigenlijk in Europa? Op dit soort vragen wil Europa Direct een antwoord bieden tijdens een twee uur durende Europasessie. Na een introductie tot de geschiedenis en de werking van de Europese Unie hielden de leerlingen in een rollenspel hun eigen Europese ministerraad. Ze discussieerden én stemden over een wetsvoorstel rond erfgoed en scholen: ‘Moet er een Europese verplichting komen om erfgoed te bezoeken met de klas?’ De leerlingen kropen daarna ook nog in de huid van een Europees parlementslid en maakten samen een Europese begroting op.

Hier met de pruik!

Tijdens een ontdekkingstocht door het kasteel vernamen de jonkers en jonkvrouwen hoe adellijke kinderen in de achttiende eeuw leefden. Hoe zagen hun kleren er uit? Van wie kregen ze les? Wat leerden ze dan? Welke spelletjes speelden ze? Ze volgen ook de avonturen van Conrard-Albert d’Ursel, die op zoek ging naar een vrouw, maar trouwde met haar handschoen.