Familie d'Ursel geeft presidentieel portret in bruikleen aan kasteel

publish date
06.11.2017

In 2009 gaf hertog Stéphane d’Ursel tientallen familieportretten in bruikleen aan kasteel d’Ursel. Sindsdien volgen andere leden van de familie regelmatig zijn voorbeeld.

Onlangs kwam graaf Thibault d’Ursel een bijzonder portret van Robert, zevende hertog d’Ursel (1873-1955), op het spoor: ‘Dit portret werd gemaakt in opdracht van de Royal Automobile Club. Van 1911 tot aan zijn overlijden was Robert d’Ursel voorzitter van deze vereniging van automobielliefhebbers. In de jaren vijftig kreeg het portret een prominente plaats in de statige hoofdzetel aan de Franklin Rooseveltlaan in Brussel. Na de verhuis van de club maakte het schilderij omzwervingen langs de salons van de Cercle de Lorraine en het kasteel van Annevoie. Ik ben heel blij dat we oom Robert opnieuw thuis kunnen brengen in het kasteel dat zo nauw verbonden is met onze familie.

Het portret is gesigneerd door Jos Damien en Anne Rutten. Limburger Damien (1879-1973) werkte lange tijd in Hasselt en later in Brussel. Na de Eerste Wereldoorlog verwierf hij grote bekendheid als portretschilder van prominenten, waaronder de koninklijke familie. Anne Rutten (1898-1981) volgde les bij Damien en bleef ook nadien met hem samenwerken. Ze signeerden hun werken altijd samen.

Het portret blijft eigendom van de familievereniging d’Ursel en kasteel d’Ursel krijgt het in bruikleen. De overdracht vond plaats op woensdag 1 november. ‘Dat was een uitgelezen moment’, vertelt graaf Ghislain d’Ursel, de voorzitter van de familievereniging. ‘Op Allerheiligen brengen we altijd een bezoek aan onze grafkelder, die tegen de kerk van Hingene is gebouwd. Na de eucharistieviering waren we te gast in het kasteel voor een kom soep, samen met alle parochianen. Dit jaar kwamen we wat vroeger dan anders, zodat we vóór de mis het portret nog plechtig konden overhandigen aan de directeur van het kasteel.'

Volgende van de detaillijst