Winnaar van het groot lot (nummer 984) gezocht!

publish date
30.01.2018

In de loop van 2018 krijgt het voormalige schildersatelier van hertogin Antonine de Mun een nieuw leven als stijlvolle vakantiewoning. Intussen is de ruwbouw volledig klaar en staat het Atelier opnieuw onder dak. De pre-installatie van de technieken is voltooid. De restauratiewerken aan de gevel zijn ver gevorderd en alles wordt in gereedheid gebracht voor de verdere afwerking en inrichting.

Piekmoment

Vanmiddag was het tijd voor een plechtig moment waarbij gedeputeerden Luk Lemmens en Jan De Haes zich op het dak waagden.  ‘Wanneer de ruwbouw voltooid is, het hoogste punt bereikt is of het dak helemaal is afgewerkt, wordt er traditioneel een meiboom gezet,’ zegt gedeputeerde Luk Lemmens. ‘Bij het Atelier van Antonine vervangen we de meiboom door twee zogenaamde ‘pirons’. Deze decoratieve pieken stonden bovenop beide trapgevels en zijn intussen ook gerestaureerd. Vandaag hadden gedeputeerde Jan De Haes en ik de eer om deze, met wat hulp van de aannemer, terug op de trapgevels te plaatsen.’

Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor toerisme en groendomeinen, nam deze uitdaging graag aan. ‘Vanuit Toerisme Provincie Antwerpen ondersteunen we actief onze logiesuitbaters. Daarbij trekken we voluit de kaart van de beleving, bijvoorbeeld overnachten in een Mongoolse Yurt’, stelt hij. ‘Het staat buiten kijf dat overnachten in het atelier van een adellijke dame tot die categorie behoort.’

Cuvée Antonine: het winnende lot

De afwerking en de inrichting van het Atelier van Antonine zijn niet begrepen in het restauratiebudget. Als alternatieve financiering lieten we bij de ambachtelijke brouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos twee unieke bieren brouwen met ingrediënten uit het kasteeldomein. In elke cadeauverpakking die in 2017 werd verkocht, vond je een nummer waarmee je kans kon maken op een uitzonderlijk voorrecht: het jus primae noctis. Letterlijk betekent dat het ‘recht van de eerste nacht’ en het is geïnspireerd op het vermeende middeleeuwse recht van de dorpsheer om de maagdelijkheid te nemen van de dochters van zijn lijfeigenen, aan de vooravond van hun huwelijk. Historisch gezien is dat gelukkig een mythe die in latere eeuwen is verzonnen om de middeleeuwen extra duister te maken. Maar ons ‘recht van de eerste nacht’ bestaat dus wel echt.

Vanmiddag trokken gedeputeerden Luk Lemmens en Jan De Haes ook het winnende lot voor de gratis overnachting in het Atelier van Antonine. De gelukkige is de eigenaar van het nummer 984. Heb jij het winnende lot in handen, neem dan zo snel mogelijk contact op met info@kasteeldursel.be. Je mag samen met een gezelschap van acht personen helemaal gratis het allereerste weekend komen doorbrengen in het Atelier van Antonine, dat tegen de herfst van 2018 gerestaureerd zal zijn.

Ook in het nieuwe jaar blijft de Cuvée Antonine beschikbaar. Een fles Cuvée Antonine Blond of Bruin van 75 cl kost 10 euro. Het cadeaupakket kost 27,50 euro en omvat twee flessen, een glas, een boekje én een code waarmee je 20 procent korting krijgt als je voor 31 december 2018 je verblijf in het Atelier reserveert. Er kunnen dus opnieuw afzonderlijke flessen of een cadeaupakket besteld worden via info@kasteeldursel.be of 03 820 60 10. Meer info: www.cuveeantonine.be.

Volgende van de detaillijst