Jonge ministers in het kasteel. Kasteel d'Ursel ontvangt Europaweken.

publish date
07.02.2017

Van 6 tot 17 februari organiseert Europa Direct samen met kasteel d’Ursel twee Europaweken. Zestien klassen uit het vijfde en zesde leerjaar van scholen uit Hingene, Ruisbroek, Sint-Amands, Rumst, Kontich, Hemiksem, Boom, Mechelen en Tisselt nemen er deel aan een rollenspel rond Europa en een ontdekkingstocht door het kasteel.

Europese ministers
Tijdens het rollenspel kruipen de leerlingen in de huid van de ministers van de 28 lidstaten. Ze discussiëren én stemmen over een wetsvoorstel rond erfgoed en scholen: ‘Moet er een Europese verplichting komen om erfgoed te bezoeken met de klas?’ De leerlingen zijn Europees parlementslid voor één dag en maken de Europese begroting op.

Hier met de pruik!

We willen van de gelegenheid gebruik maken om de jongeren ook in contact te brengen met erfgoed. Daarvoor is het kasteel d’Ursel natuurlijk uitermate geschikt! Jonkers en jonkvrouwen ontdekken tijdens de tocht ‘Hier met de pruik’ hoe adellijke kinderen in de achttiende eeuw leefden. We starten met een kort introductiefilmpje.”, legt gedeputeerde Luk Lemmens uit.

Hoe zagen hun kleren er uit? Van wie kregen ze les? En wat werd er geleerd? Welke spelletjes speelden ze? We volgen ook de avonturen van Conrard-Albert d’Ursel, die op zoek ging naar een vrouw, maar trouwde met haar handschoen.

Europa Direct
Europa Direct reist de hele provincie rond met dit educatief aanbod voor de derde graad van het basisonderwijs. “De Europese Unie heeft een steeds grotere impact op ons dagelijks leven en de ontwikkeling van onze provincie. Daarom verdient het de nodige aandacht in het onderwijs. Tijdens de Europaweken doen de leerlingen op een interactieve manier een basiskennis op over het ontstaan en de werking van de EU. Want wat je doét, onthoud je beter!” motiveert Peter Bellens, gedeputeerde voor Europese Samenwerking.

In 2017 zijn er nog Europaweken:

·         6 – 17 februari: kasteel d’ Ursel, Hingene – thema geschiedenis

·         20 – 31 maart: Hooibeekhoeve, Geel – thema landbouw

·         18 april –  2 mei: Vrijbroekpark, Mechelen –thema biodiversiteit

·         15 mei – 2 juni: Bernarduscentrum, Antwerpen – thema milieu

www.provincieantwerpen.be/europaweken

Volgende