Jonge ministers in het kasteel

publish date
22.02.2019

Nog tot 1 maart organiseert Europa Direct samen met kasteel d’Ursel twee Europaweken. Vijftien klassen uit het vijfde en zesde leerjaar van scholen uit Balen, Ekeren, Breendonk, Wintam, Hingene, Hemiksem, Rumst, Ruisbroek en Puurs nemen er deel aan een rollenspel rond Europa en een ontdekkingstocht door het kasteel.

Europese ministers

De interactieve Europasessie maakt van de leerlingen echte Europa-experts in amper twee uur tijd. Tijdens het rollenspel kruipen de leerlingen in de huid van de ministers van de lidstaten. Ze discussiëren én stemmen over een wetsvoorstel rond erfgoed en scholen: ‘Moet er een Europese verplichting komen om erfgoed te bezoeken met de klas?’ De leerlingen zijn Europees parlementslid voor één dag en maken ook de Europese begroting op.

Hier met de pruik!

We willen van de gelegenheid gebruik maken om de jongeren in contact te brengen met erfgoed. Daarvoor is het kasteel d’Ursel natuurlijk uitermate geschikt”, zegt gedeputeerde Jan De Haes. ”Het is bijzonder fijn te zien dat de kinderen hier op een speelse manier zoveel leren over de geschiedenis.” Jonkers en jonkvrouwen ontdekken tijdens de ontdekkingstocht ‘Hier met de pruik’ hoe adellijke kinderen in de achttiende eeuw leefden. Hoe zagen hun kleren er uit? Van wie kregen ze les? En wat werd er geleerd? Welke spelletjes speelden ze? We volgen ook de avonturen van Conrard-Albert d’Ursel, die op zoek ging naar een vrouw, maar trouwde met haar handschoen.

Europa Direct

Europa Direct reist de hele provincie rond met dit educatief aanbod voor de derde graad van het basisonderwijs. “De Europese Unie is niet weg te denken uit de actualiteit, zeker niet met de Europese verkiezingen en de Brexit op komst. Ook in de klas wordt daarover gesproken. Tijdens de Europaweken doen de leerlingen op een interactieve manier basiskennis op over het ontstaan en de werking van de EU. Op die manier is Europa voor hen geen ver-van-mijn-bedshow,” verduidelijkt Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese Samenwerking.

In 2019 zijn er ook nog Europaweken in de Hooibeekhoeve in Geel, in het Vrijbroekpark in Mechelen en in FOMU, het Havenhuis, en het Veiligheidsinstituut in Antwerpen.

Volgende van de detaillijst