Nele Vuylsteke wint wedstrijd #kasteelinbeeld

publish date
23.10.2020

Gisteren verrasten we de winnaars van de wedstrijd #kasteelinbeeld aan hun voordeur met hun prijs en een bos bloemen.

“Het is opvallend hoeveel meer bezoekers onze domeinen bezoeken in deze bijzondere tijd”, vertelt Jan De Haes, gedeputeerde voor recreatie-en groendomeinen. “Ze gaan er op zoek naar rust en ontspanning of gaan er zoals hier in Hingene creatief mee aan de slag. Negenenveertig bezoekers gingen in op de oproep om hun mooiste beelden in te zenden voor de wedstrijd #kasteelinbeeld. Hun werken zijn erg divers. Het was boeiend om te zien hoe iedereen zo verschillend en persoonlijk aan de slag is gegaan.

Precies die grote verscheidenheid maakte het voor de jury niet gemakkelijk om de uiteindelijke winnaars te kiezen. Het waren vooral de werken van de jongste deelnemers die onmiddellijk in het oog sprongen. Twee daarvan belandden uiteindelijk in de top drie.

De zeventienjarige Nele Vuylsteke kreeg de eerste prijs – een avond in het kasteel met vijftig genodigden. “Ze maakte een ‘steengoeie’ foto”, lezen we in het juryverslag. “Het gebruik van een beeld in een beeld leidt tot een verrassend eindresultaat. Ook de manier waarop het werk tot stand kwam, is bijzonder.” “Toen ik in het park wandelde om inspiratie op te doen, zag ik op de grond een mooie steen liggen en die wilde ik beschilderen”, vertelt Nele. “Ik heb er voor gekozen om het kasteel af te beelden, omdat ik er als Hingenaar best wel trots op ben. Na mijn inspiratiewandeling ben ik thuis verf gaan halen en heb ik me in het park op een bankje gezet. Het resultaat heb ik dan gefotografeerd met het kasteel op de achtergrond.”

De tweede prijs gaat naar de zevenjarige Fien Amelinckx. Haar werk viel de juryleden meteen op omwille van de expressiviteit en het kleurgebruik. “De manier waarop Fien haar fantasie heeft losgelaten op een foto van het kunstwerk van Estelle Chrétien is fantastisch”, vatte de jury samen. “Het is mooi om te zien hoe ze benen heeft gemaakt van de boomstammen en die verder heeft aangekleed met een kleurrijk rokje. Het beeld zou zo kunnen dienen als cover voor een kinderboek. De kleuren springen onmiddellijk in het oog en geven het beeld een vrolijke toets. Het is ook fijn dat Fien haar jongere broer Lucas en zusje Ella inspireerde om een gelijkaardig werk te maken.” Misschien kunnen ze wel mee genieten van Fiens prijs, een verblijf in onze vakantiewoning, het Atelier van Antonine. 

Karin Genijn (48) won met haar schilderij in zwart-wit de derde prijs: een afternoon tea met vijftien personen in de spiegelzaal van het kasteel. “Het werk van Karin roept met een eenvoudig kleurgebruik en enkele penseelstreken toch een sterk beeld op.” “In deze vreemde periode voelen mensen zich opgesloten. Met dit werk wilde ik vooral de hoop illustreren. Velen zoeken de rust van de natuur en gaan wandelen om op te laden. Tussen de grijze kleuren van de bomen in het park, duikt een wandelend koppeltje op onder een rode paraplu. Het is een rood lichtpunt, een beetje zoals een vuurtoren die zichtbaar blijft tijdens een hevige storm ...”

De juryleden waren botanisch kunstenaar Hilde Orye, urban sketcher Barbara Luel, schaduwtekenaar Vincent Bal, illustrator Claudia Verhelst en fotograaf Koen Jacobs. Met hen maakten we vooraf enkele inspirerende filmpjes, die de voorbije maanden veelvuldig werden bekeken.

(Uiteraard volgen we wat de prijzen betreft nauwgezet de veiligheidsmaatregelen verder op).