Cecilia Paredes te gast in het kasteel

publish date
29.10.2019

Vorige week hadden we een bijzondere gast in het kasteel: de Peruviaans-Amerikaanse kunstenares Cecilia Paredes. Ze maakte er twee bijzondere kunstwerken die vanaf 21 mei 2020 te bewonderen zijn in onze tentoonstelling PRINT&PAINT. 350 jaar bloemen op katoen .

Na een lange restauratie worden komend voorjaar de kamers in het kasteel opnieuw helemaal aangekleed met bedrukte en beschilderde stoffen, zowel uit India als uit Europa. De oudste stukken dateren uit het midden van de 17de eeuw en de jongste werden pas in 1967 geplaatst. Samen vormen ze een unieke collectie: in geen enkel ander kasteel sieren zoveel katoenen bespanningen de muren.

Tijdens PRINT&PAINT kan je de verzameling voor het eerst komen bewonderen. We vertellen het verhaal van de restauratie en de ontstaansgeschiedenis: van het productieproces en de technieken tot de motieven en de kleuren. Daarvoor kunnen we rekenen op tientallen bruiklenen uit de collectie van het MoMu (Antwerpen) en enkele pareltjes uit adellijke privécollecties. De katoenen stoffen werden immers niet alleen gebruikt om muren te decoreren, maar ook om kleding te maken of meubels te bekleden.

Net als in onze vorige tentoonstellingen SWEET 18. Hedendaagse kunst, mode en design geïnspireerd door de achttiende eeuw en The Beauty of the Beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters combineren en confronteren we het historische verhaal met werk van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. De selectie is nog volop bezig, maar Cecilia Paredes is alvast van de partij.

Cecilia Paredes is bekend om haar performances, unieke sculpturen met voorwerpen uit de natuur en haar foto’s van gecamoufleerde lichamen in textiel. In het kasteel ging ze aan de slag met een geometrische print uit de slaapkamer van een 19de-eeuwse graaf. Voor haar tweede werk koos ze een stof met bloemen en vogels die ooit de wanden sierde van de slaapkamer van de hertog. Dat werk wordt het campagnebeeld van PRINT&PAINT.