Tentoonstelling 'Winters in Brussel. De stadsresidentie van de familie d'Ursel (1590-1960)'

publish date
24.05.2018

Zomers in Hingene, winters in Brussel. Zo ziet het leven van de familie d’Ursel er eeuwenlang uit. Generatie na generatie wonen ze in het hôtel d’Ursel, hun schitterende stadsresidentie op de Brusselse Houtmarkt. Net zoals het kasteel van Hingene kent het hôtel zijn bloeiperiode in de 18de eeuw, met prachtige interieurs van Laurent-Benoît Dewez. Als gevolg van decennialange erfeniskwesties en stedenbouwkundige ontwikkelingen wordt het hôtel in 1960 gesloopt. Deze zomer transformeert het kasteel d’Ursel tijdelijk in het hôtel d’Ursel en vertellen we er het fascinerende levensverhaal van dit uitzonderlijk monument.

Op de benedenverdieping maak je kennis met de familie d’Ursel en hun oudste residenties in Antwerpen en Brussel. We tonen de originele plannen en een digitale reconstructie van de residentie aan de Houtmarkt. Op de eerste verdieping van het kasteel ontdek je de prestigieuze ontvangstruimten, de slaapkamers en de dienstvertrekken van het hôtel. Met minutieuze maquettes en tekeningen analyseren masterstudenten van de Faculteit Architectuur (KU Leuven) het hôtel en onthullen ze zijn verborgen kantjes. We combineren nooit eerder getoonde foto’s, aquarellen en tekeningen met de meubels en siervoorwerpen die vroeger in de kamers stonden. Brieven en dagboeken vertellen het leven van alledag.

Op de tweede verdieping van het kasteel is de glorietijd voorbij. Je voelt hoe het hôtel wordt bedreigd door de aanleg van de Noord-Zuidverbinding voor treinen en de drastische modernisering van de oude wijk rond de residentie. De sloop is onvermijdelijk. We tonen dagboekfragmenten en foto’s van een bezorgde buurman en presenteren je de opvolgers van het hôtel: het Westbury-hotel (later omgevormd tot Lotto-toren) en het kantoorcomplex Central Plaza. In de laatste kamer zie je hoe het hôtel d’Ursel vandaag nog verder leeft in de huizen van de familie die er eeuwenlang heeft gewoond.

Lees meer over de tentoonstelling via deze link.

Herbeluister het interview met Koen De Vlieger voor Pompidou op Klara via deze link

Volgende van de detaillijst