Kertmagie in primeur

publish date
10.11.2019

Drieëntwintig leerlingen uit het tweede leerjaar van de Huveneersschool in Hingene mochten op 7 november als eerste genieten van een vleugje 'Kerstmagie' in het kasteel. In aanwezigheid van organisator Prins Simon de Merode (Historalia), regisseur Luc Stevens en een deel van de lokale cast kregen ze alvast een tipje van de sluier gelicht. 

Met gespreid over de 6 locaties meer dan 1000 mensen in cast & crew, is ‘Kerstmagie’ met voorsprong de grootste theaterproductie van ons land en wat het helemaal bijzonder maakt, is dat het evenement volledig wordt gerealiseerd door lokale vrijwilligers. 

Info en tickets: www.kerstmagie.be

 

Vrijwilligersfeest

publish date
29.10.2019

Op vrijdag 25 oktober werden alle kasteelvrijwilligers uitgenodigd in het kasteel. Ze werden er in de bloemetjes gezet met een etentje om hen te bedanken voor hun inzet. 'Onze vaste vrijwilligersploeg telt intussen meer dan zeventig mensen', vertelt Koen De Vlieger. 'We zijn hen ontzettend dankbaar, want zonder hen zouden we nooit kunnen realiseren wat we nu doen'. Wil je onze ploeg ook komen versterken? Stuur dan een mailtje naar info@kasteeldursel.be.

Cecilia Paredes te gast in het kasteel

publish date
29.10.2019

Vorige week hadden we een bijzondere gast in het kasteel: de Peruviaans-Amerikaanse kunstenares Cecilia Paredes. Ze maakte er twee bijzondere kunstwerken die vanaf 21 mei 2020 te bewonderen zijn in onze tentoonstelling PRINT&PAINT. 350 jaar bloemen op katoen .

Na een lange restauratie worden komend voorjaar de kamers in het kasteel opnieuw helemaal aangekleed met bedrukte en beschilderde stoffen, zowel uit India als uit Europa. De oudste stukken dateren uit het midden van de 17de eeuw en de jongste werden pas in 1967 geplaatst. Samen vormen ze een unieke collectie: in geen enkel ander kasteel sieren zoveel katoenen bespanningen de muren.

Tijdens PRINT&PAINT kan je de verzameling voor het eerst komen bewonderen. We vertellen het verhaal van de restauratie en de ontstaansgeschiedenis: van het productieproces en de technieken tot de motieven en de kleuren. Daarvoor kunnen we rekenen op tientallen bruiklenen uit de collectie van het MoMu (Antwerpen) en enkele pareltjes uit adellijke privécollecties. De katoenen stoffen werden immers niet alleen gebruikt om muren te decoreren, maar ook om kleding te maken of meubels te bekleden.

Net als in onze vorige tentoonstellingen SWEET 18. Hedendaagse kunst, mode en design geïnspireerd door de achttiende eeuw en The Beauty of the Beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters combineren en confronteren we het historische verhaal met werk van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. De selectie is nog volop bezig, maar Cecilia Paredes is alvast van de partij.

Cecilia Paredes is bekend om haar performances, unieke sculpturen met voorwerpen uit de natuur en haar foto’s van gecamoufleerde lichamen in textiel. In het kasteel ging ze aan de slag met een geometrische print uit de slaapkamer van een 19de-eeuwse graaf. Voor haar tweede werk koos ze een stof met bloemen en vogels die ooit de wanden sierde van de slaapkamer van de hertog. Dat werk wordt het campagnebeeld van PRINT&PAINT.

Vier studenten werken voor het goede doel in het kasteeldomein

publish date
29.10.2019

Op 17 oktober was het opnieuw ‘Youca Action Day’. Vijftienduizend jongeren engageerden zich om tijdens één schooldag te gaan werken. Waar ze aan de slag gingen, kozen ze zelf. Het loon bedroeg 55 euro en ging dit jaar naar een jongerenproject in GuineeIn dit project worden jongeren begeleid om te ondernemen, waardoor zij zelf jobs creëren en zich uit de armoede werken. Daarnaast ging de opbrengst ook naar twee jongerenprojecten in België.

Ook Provincie Antwerpen nam deel aan de Youca Action Day en stelde studenten te werk. Er waren ondermeer vier studenten aan de slag in kasteeldomein d’Ursel in Hingene. “Ze hielpen met het opruimen van de grachten”, vertelt directeur Koen De Vlieger. “Door de droge zomers staat er heel weinig water in de walgrachten. “Het is nu het ideale moment om de vele takken die er in de loop van de jaren zijn ingevallen op te ruimen en het park weer een beetje schoner te maken.”

“Ik vond het een fijn project”, vertelt Sis Aernout, een zesdejaars Economie-moderne talen. “Het is voor ons maar een kleine moeite om gedurende één dag de handen uit de mouwen steken en zo toch iemand te helpen die er nood aan heeft.” “Ik vond het ook wel fijn om wat werkervaring op te doen”, vertelt Eline Van den Bogaert, een 17-jarige leerlinge Latijn-wiskunde. “Ik help mijn oma graag met haar werk in de tuin en ik stak er hier nog wat over op. Ik moest 's ochtends wel heel vroeg opstaan om met het openbaar vervoer vanuit Zaventem in Hingene te geraken, maar dat had ik er graag voor over.”

Herfstwandelingen

publish date
29.10.2019

Van 21 tot vrijdag 25 oktober volgden 23 klassen uit lagere scholen in Hingene, Wintam, Bornem, Puurs, Oppuurs, Boom en Ruisbroek herfstwandelingen in het park. Ze verdiepten zich in het mysterieuze leven van de paddenstoelen. Wat zijn dat? Hoe groeien en leven ze? Ze ontdekten het spelenderwijs onder deskundige begeleiding van onze collega’s van het Vrijbroekpark in Mechelen.

Pastoor Patrick keert terug naar Hingene

publish date
24.05.2019

Op zondag 16 juni keren we met de Kasteelfeesten terug naar 1873, naar het doopfeest van graaf Robert d’Ursel. De hertog en hertogin ontvangen hun gasten met muziek, dans, een victoriaanse kermis en een nostalgisch circus. Het volledige programma vind je hier.

Onlangs maakten we bekend dat Leonie en Feline Maes de rol van dopeling Robert d’Ursel zullen spelen, maar de rol van pastoor is minstens even belangrijk. Hij zal worden gespeeld door Patrick Maervoet, voormalig pastoor van Bornem. In 2012 nam hij tijdens de Kasteelfeesten 1772 ook al de rol van bisschop op zich en bezegelde hij een 18de-eeuws huwelijk.

Van 2004 tot 2014 leidde Patrick Maervoet elf parochies in Bornem en Sint-Amands. Hij nam met pijn in het hart afscheid van zijn geliefde Klein-Brabant. Dat gebeurde met een groots feest in Fata Morgana-stijl en liet niemand onberoerd. “Daarom zijn we ook zo blij dat Patrick terugkeert voor een rol tijdens onze Kasteelfeesten”, zegt Koen De Vlieger, directeur van het kasteel. “Pastoor Patrick woonde in de pastorie in Hingene en was onze meest nabije buurman. We missen de momenten dat hij hier op de koffie kwam nog steeds.”

Patrick Maervoet verliet Bornem op vraag van bisschop Leon Lemmens voor een ambt als federatiepastoor van Herent, Kampenhout en Kortenberg. Onlangs kreeg hij alweer een nieuwe opdracht en werd hij door kardinaal De Kesel benoemd als deken van de nieuwe pastorale regio Leuven. Maar vooraleer hij zich volop aan die nieuwe uitdaging waagt, keert hij dus nog even terug naar Hingene.

“Al deze bijzondere gasten maken deze editie van de Kasteelfeesten extra aantrekkelijk”, vult Jan de Haes, gedeputeerde voor toerisme, recreatie- en groendomeinen aan. “Ik verheug me nu al op dit mooie feest dat ons prachtige domein alweer op een zeer vernieuwende manier in de kijker zal zetten.”

 

Ontdek Klein-Brabant vanuit de lucht

publish date
24.05.2019

Klein-Brabant is een toeristische attractie rijker. “We zijn erg trots om voortaan luchtballonvaarten in Klein-Brabant te kunnen aanbieden”, zegt Ann-Marie Morel, voorzitter Toerisme Klein-Brabant. “Dankzij de fijne samenwerking met kasteel d’Ursel en C-Air kan je de vele troeven van onze bijzondere regio nu ook vanuit de lucht ontdekken.” “Dat de ballon opstijgt vanop het kasteeldomein maakt de vaarten helemaal opmerkelijk” vult Jan De Haes, gedeputeerde voor toerisme, recreatie- en groendomeinen aan. “Door de mooie ligging en de uitzonderlijke waarde van dit provinciale domein wordt de beleving nog unieker.”

Wil je Klein-Brabant op een aparte manier ontdekken? Kies dan voor een onvergetelijke ervaring vanuit een hete luchtballon. Alvorens je opstijgt in kasteeldomein d’Ursel, legt een professionele piloot uit hoe een luchtballon precies werkt. Nadien beantwoordt hij al jouw vragen en mag je helpen bij het klaarmaken van de ballon. Geniet van een uniek zicht op de Schelde en de vele natuurgebieden en bezienswaardigheden die deze regio telt. De traditionele doop met champagne of Cuvée Antonine na de vlucht maakt deze ervaring helemaal compleet!

De luchtballonvaarten zijn te boeken via Toerisme Klein-Brabant en kosten 135 euro per persoon. Een vaart duurt 1 uur en kan je boeken vanaf 2 personen met een maximum van 12 personen. www.toerismekleinbrabant.be.

 

Kerstmagie

publish date
26.04.2019

Van 7 tot 23 december neemt het kasteel voor het eerst deel aan Kerstmagie. Tijdens dit evenement brengt een theaterwandeling je door de versierde kamers van het kasteel. Opmerkelijk is dat alles wordt gerealiseerd door vrijwilligers. Zo werken tientallen mensen samen tijdens de voorbereidingen en de voorstellingen. We zijn dus op zoek naar decorbouwers, techniekers, decorateurs, acteurs, figuranten, dansers, kleedsters, grimeurs, stewards, cateringmedewerkers en nog een heleboel andere helpende handen. Lees meer of schrijf je meteen in via www.kerstmagie.be. Wie graag wat meer uitleg krijgt, is van harte welkom op de infoavond op dinsdag 7 mei om 19 uur in het kasteel. Initiatiefnemer Simon de Merode en regisseur Luc Stevens zullen dan antwoorden op al je vragen!

In 2015 organiseerde Simon de Merode, de bezieler van Historalia Musicalspektakels, de eerste editie rond zijn kasteel van Westerlo. In 2017 kwam het kasteel van Laarne er bij en in 2018 de kastelen van Duras (Sint-Truiden) en Vlamertinge (Ieper). Dit jaar doen ook de kastelen van Wijnendaele en Hingene mee.

 

Bijzondere hoofdrolspelers voor Kasteelfeesten

publish date
25.04.2019

Op 16 juni herbeleven we het doopfeest van graaf Robert d’Ursel (1873), in combinatie met een victoriaanse kermis en circus. Begin maart deden we een oproep voor baby om de rol van de kleine Robert te spelen. Kort na de persconferentie verschenen de eerste babyfoto’s in onze mailbox. Helena, Hidde, Amaury, Lowie, Jef, Roxanne en Robby: allemaal lagen ze te popelen om de rol te spelen. Er kwam echter ook een aanbod dat te mooi leek om waar te zijn: een tweeling uit Hingene met de perfecte stamboom. ‘Leonie en Feline werden geboren op 19 november 2018, maar liefst drie maanden te vroeg’, zegt hun mama Paulien Vertonghen. ‘Ze wogen amper 1,150 kg en 1,300 kg. Intussen zijn ze al flink gegroeid, maar ze blijven nog erg klein voor hun leeftijd.’ We zijn heel blij dat we een tweeling gevonden hebben. Als er een kindje ziek is, kan haar zusje het overnemen en zelfs in de loop van de feesten kunnen ze elkaar afwisselen.

“Onze domeinen zijn echte publieksdomeinen waar altijd wat te beleven valt. Het kasteel d’Ursel is net zoals deze tweeling vol leven!, zegt gedeputeerde Jan De Haes.

Het is natuurlijk ook fijn dat de hoofdrolspelers in Hingene wonen. Er is zelfs een directe link met het kasteel. Paulien Vertonghen is getrouwd met Yves Maes. Hij is de zoon van Dirk Maes, zaakvoerder van Brandstoffen Maes, en de kleinzoon van Jef Maes. Dé Jef Maes die jarenlang de drijvende kracht was achter … de Kasteelfeesten in Hingene. Tussen 1975 en 1994 organiseerde hij negentien edities, samen met de verenigingen en een grote groep vrijwilligers. Het programma varieerde van jaar tot jaar en omvatte stoeten, optredens, demonstraties, oldtimertochten, rommelmarkten en goed voorziene drank- en eettenten.

Toen we de Kasteelfeesten in 2010 nieuw leven inbliezen, hebben we Jef Maes geïnterviewd voor het Kasteel d’Ursel Magazine. Hij haalde met veel plezier herinneringen op, maar vond het bijzonder jammer dat ze nooit aan een twintigste editie zijn geraakt. Hij was dan ook erg blij toen hij hoorde dat er terug Kasteelfeesten gingen komen. ‘Mijn vader zou ongelooflijk fier zijn geweest als hij had geweten dat zijn achterkleindochters er ooit de hoofdrol in zouden spelen’, zegt Dirk Maes. ‘Toen ik de oproep voor een baby zag, heb ik niet geaarzeld. Toevallig kwamen onze kinderen die avond net eten en ik heb de kwestie meteen op tafel gelegd. Iedereen was het erover eens dat we onze meisjes moesten voorstellen voor de rol. Mama Paulien wil liever wat uit de schijnwerpers blijven, maar mijn echtgenote Brigitte zei direct dat zij de rol van nanny wel zou spelen.’

En zo wordt bonni – zoals grootmoeders tegenwoordig wel eens genoemd worden – voor één dag nanny. ‘Ik vond inderdaad dat we het moesten doen ter ere van mijn schoonvader’, zegt Brigitte Marivoet. ‘Hij was trouwens ook de dooppeter van onze zoon Yves. Ik ben geen grote actrice en ben best wel zenuwachtig voor het hele gebeuren, maar alles komt zo mooi bij elkaar dat het wel voorbestemd lijkt te zijn.’ En wat vindt papa Yves van het hele gebeuren? ‘Die gaat er helemaal mee akkoord,’ zeggen mama en bonni terwijl ze elkaar lachend aankijken, ‘en is vooral blij dat hij zelf geen rol moet spelen!’

Na onze zoektocht naar een baby hadden we de smaak helemaal te pakken. Zou het niet mooi zijn als de rol van de ouders – Joseph d’Ursel en Antonine de Mun – ook gespeeld zou worden door bijzondere acteurs, bijvoorbeeld door hun verre nakomelingen? We hebben de vraag gesteld aan de familie d’Ursel en na een kleine zoektocht in de rangen van graven en gravinnen kregen we een mailtje van Thibault d’Ursel: ‘Als jullie willen, kunnen Désirée en ik op 16 juni komen acteren.’ Dat willen we zeker! Thibault en Désirée von Hohenlohe trouwden in 2012 en ze behoren tot de tak van de familie die verbonden is met kasteel Linterpoort in Zemst. Enkele jaren geleden lanceerde Désirée trouwens Les Petites Abeilles, een hedendaagse kledinglijn voor kinderen geïnspireerd op traditionele ontwerpen. Ze kreeg veel aandacht toen de Britse prinsen William en Kate tijdens een staatsbezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland hun zoontje George uitdosten in een kruippakje met zeilbootjes van Les Petites Abeilles. Misschien zit er wel een traditioneel doopkleed in de collectie en kunnen de zusjes Leonie en Feline – alias Robert – een tweede hype lanceren tijdens de Kasteelfeesten?

Meer informatie over de Kasteelfeesten, het volledige programma en de voorverkoop vind je op via deze link.  Volg het laatste nieuws over de Kasteelfeesten ook via Facebook

Wereld Autisme Dag: 23-jarige Toon Segers is vrijwillig groenwerker

publish date
02.04.2019

De Verenigde Naties hebben 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day), een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Deze dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is.

Sinds augustus vorig jaar hebben we daar in kasteel d’Ursel ook wat meer ervaring mee. Elke donderdag komt de 23-jarige Toon Segers ons helpen in het park. “We vinden het belangrijk om mensen met een beperking te betrekken bij de samenleving, zegt gedeputeerde Jan De Haes. “Zij hebben recht op een job op maat en in het kasteeldomein in Hingene bieden we Toon die gelegenheid.”

“Toon heeft een Autismespectrumstoornis (ASS) en heeft daardoor heel wat beperkingen”, zeggen zijn ouders Bart en Els. “Hij wilde graag actief bezig zijn en een bijdrage leveren aan de maatschappij. Via de school werkte hij eerder al in een winkel. Maar daar had hij het moeilijk met het klantencontact. Via de atletiekclub leerden we Tom de parkbeheerder van het kasteeldomein kennen. Na overleg met directeur Koen De Vlieger was hij bereid om Toon een kans te bieden om mee te komen werken. Toon draaide eerst mee op proef, maar intussen is hij al enkele maanden aan de slag in het park. Toon is enorm graag buiten en houdt niet zo van de drukte. Hier voelt hij zich helemaal thuis.”

Parkbeheerder Tom D’hont: “Van de lente tot de herfst maait Toon met de grasmachine de gazons waar we met de zitmaaier niet kunnen werken. Daarna helpt hij met het ruimen van de gevallen bladeren. In het putje van de winter verwijdert hij klimop van de bomen, zodat ze minder vatbaar zijn voor stormwinden. Voor ons is het een grote hulp en we hebben de indruk dat hij zijn werk ook heel graag doet”

Csaba Baetes van Werkburo Pegode is sinds enkele maanden de jobcoach van Toon. “Iets minder dan een jaar geleden is Toon via ons project ‘jobstart’ beginnen werken in het kasteeldomein. Mijn collega Nette en parkbeheerder Tom hebben hem wegwijs gemaakt in de job van groenwerker. Omdat Toon ASS heeft, gebeurt dat in stapjes en volgens zo duidelijk mogelijke instructies. Het vraagt soms wat meer tijd om dingen in te oefenen, maar eens hij een taak onder de knie heeft, voert hij ze heel nauwkeurig en vol enthousiasme uit. Terwijl we snoeien, harken en maaien, maken we ook een praatje: over het werk, maar ook over het weer, de natuur, een lief… Tijdens deze momenten houden we de vinger aan de pols, zowel op het vlak van taakinvulling als hoe hij zich voelt. Het park is een ontmoetingsplaats voor mensen die hun hond uitlaten, joggers, wandelaars of spelende kinderen. Voor Toon was dat even wennen. Ook op dat vlak is hij gegroeid. ‘Vaste’ parkbezoekers begroeten hem en hij geniet zichtbaar van deze (h)erkenning.”

Autisme is een aangeboren aandoening waardoor signalen in de hersenen niet goed worden verwerkt. Autisten ervaren hun omgeving als onsamenhangend en kunnen zich moeilijk in anderen inleven. Naar schatting 35 miljoen mensen over de gehele wereld hebben een stoornis in het autistisch spectrum.

 

Leerlingen PTS Mechelen helpen bij opruim stormschade

publish date
29.03.2019

Ook in ons park heeft de storm van 10 maart lelijk huisgehouden. Een afgeknakte linde op de oprijlaan, drie omgevallen beuken van meer dan 130 jaar oud in de beukendreef, een stokoude solitaire beuk waar de top is uitgescheurd en nog meer dan dertig andere bomen die tegen de grond liggen: het is een stevige ravage. Maar in nood kent men zijn vrienden. Nadat eerder al een ploeg uit het provinciale domein Prinsenpark een dag kwam helpen, konden we nu rekenen op de leerlingen van PTS Mechelen. 

“De voorbije jaren zijn we al regelmatig met onze leerlingen komen oefenen in het park”, vertelt leraar Sanne Jacobs. “We hielpen zowel bij het scheren van de hagen als bij het verzagen van omgevallen bomen. Toen ze ons vroegen om te komen helpen bij de stormschade hebben we dan ook graag wat geschoven met ons schema. Deze keer kwamen we met onze leerlingen CLW (Centrum Leren Werken). Zij volgen wekelijks twee dagen school en werken de overige periode. Ze zijn tussen de 16 en 23 jaar oud.”

 

Israëlische Talmon Pachevsky wint La Primavera Pianistica Competition

publish date
25.03.2019

Vorige week vond in kasteel d’Ursel voor de elfde keer op rij de Primavera Pianistica plaats. Ook dit jaar was er een wedstrijd aan gekoppeld. De 18-jarige Talmon Pachevsky uit Israël won de eerste prijs. 

Tijdens de internationale masterclass Primavera Pianistica palmden zevenvijftig jonge pianisten uit de hele wereld het kasteel in om er te studeren bij gereputeerde professoren. De Argentijnse pianist en pedagoog Aquiles Delle Vigne nodigde beloftevolle studenten uit de hele wereld uit om les te volgen bij zijn collega-professoren.

Die bekroonden zaterdag de jonge pianiste Talmon Pachevsky tijdens de Primavera Pianistica Competition. Volgens de jury, onder leiding van Aquiles Delle Vigne, is ze “een fantastische pianiste”. “Talmon Pachevsky is enorm getalenteerd. Ze nam al verschillende keren deel aan de wedstrijd en we zagen haar groeien gedurende de verschillende edities. Zij beschikt niet alleen over een uitstekende techniek, maar heeft ook uitmuntende artistieke vaardigheden en een grote persoonlijkheid. We voorspellen dat Talmon een grootse carrière tegemoet gaat”.  

Volgend seizoen brengt Talmon Pachevsky een solorecital in het kasteel in de reeks klassieke concerten i.s.m. Cultuurcentrum Ter Dilft. Haar voorganger Tracy Tang die vorig jaar de Primavera Pianistica Competion won, was er onlangs nog te zien. Noteer het minstens even beloftevolle concert van Talmon Pachevsky nu al in de agenda.  

De tweede prijs werd uitgereikt aan Yasuyo Segawa (Japan). De derde prijs ging naar Alona Milner (Israel).

Bekijk de foto’s op onze Facebookpagina.

 

 

Volgende van de detaillijst