Leerlingen PTS Campus Mechelen helpen bij het scheren van de hagen in kasteeldomein d’Ursel

publish date
24.05.2018

Vandaag helpen elf leerlingen uit de studierichting tuinbouw van PTS Campus Mechelen met het scheren van de hagen in kasteeldomein d’Ursel. ‘Tijdens deze dag kunnen onze leerlingen hun theoretische kennis omzetten in praktijkervaring. Het is voor hen een grote meerwaarde om het klaslokaal in te ruilen voor een echte werkomgeving’, zegt praktijkleraar tuinaanleg Sanne Jacobs.

‘Voor ons is het natuurlijk ook een grote hulp’, vult parkbeheerder Tom D’ hont aan. ‘Op korte termijn kan er een berg werk verzet worden. Alle betrokkenen varen er dus wel bij. Het is tevens een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen een provinciaal domein en een provinciale school. In het verleden werkten we al eerder samen met PTS Campus Mechelen. We kregen ook al hulp van PITO Stabroek voor het vellen van bomen en het hakselen van hout.’

Tentoonstelling 'Winters in Brussel. De stadsresidentie van de familie d'Ursel (1590-1960)'

publish date
24.05.2018

Zomers in Hingene, winters in Brussel. Zo ziet het leven van de familie d’Ursel er eeuwenlang uit. Generatie na generatie wonen ze in het hôtel d’Ursel, hun schitterende stadsresidentie op de Brusselse Houtmarkt. Net zoals het kasteel van Hingene kent het hôtel zijn bloeiperiode in de 18de eeuw, met prachtige interieurs van Laurent-Benoît Dewez. Als gevolg van decennialange erfeniskwesties en stedenbouwkundige ontwikkelingen wordt het hôtel in 1960 gesloopt. Deze zomer transformeert het kasteel d’Ursel tijdelijk in het hôtel d’Ursel en vertellen we er het fascinerende levensverhaal van dit uitzonderlijk monument.

Op de benedenverdieping maak je kennis met de familie d’Ursel en hun oudste residenties in Antwerpen en Brussel. We tonen de originele plannen en een digitale reconstructie van de residentie aan de Houtmarkt. Op de eerste verdieping van het kasteel ontdek je de prestigieuze ontvangstruimten, de slaapkamers en de dienstvertrekken van het hôtel. Met minutieuze maquettes en tekeningen analyseren masterstudenten van de Faculteit Architectuur (KU Leuven) het hôtel en onthullen ze zijn verborgen kantjes. We combineren nooit eerder getoonde foto’s, aquarellen en tekeningen met de meubels en siervoorwerpen die vroeger in de kamers stonden. Brieven en dagboeken vertellen het leven van alledag.

Op de tweede verdieping van het kasteel is de glorietijd voorbij. Je voelt hoe het hôtel wordt bedreigd door de aanleg van de Noord-Zuidverbinding voor treinen en de drastische modernisering van de oude wijk rond de residentie. De sloop is onvermijdelijk. We tonen dagboekfragmenten en foto’s van een bezorgde buurman en presenteren je de opvolgers van het hôtel: het Westbury-hotel (later omgevormd tot Lotto-toren) en het kantoorcomplex Central Plaza. In de laatste kamer zie je hoe het hôtel d’Ursel vandaag nog verder leeft in de huizen van de familie die er eeuwenlang heeft gewoond.

Lees meer over de tentoonstelling via deze link.

Herbeluister het interview met Koen De Vlieger voor Pompidou op Klara via deze link

Boswachtershuis gesloopt voor werkzone

publish date
06.04.2018

Momenteel wordt er hard gewerkt in de Kleine Hinckstraat in Hingene. In de 18de eeuw stond er op die plek een boerderij en in de 19de eeuw liet de hertog er een huis bouwen voor zijn boswachter. Na een brand in 1999 geraakten de gebouwen in verval en ontstond er een sluikstort. Eind vorig jaar besliste de provincie om te investeren in een werkzone voor het onderhoud van het park. De ruïnes worden gesloopt, het stort opgeruimd en het geheel ingericht om groenafval tijdelijk op te slaan, materialen te bewaren en tractoren te stallen. Langs de staatzijde wordt de oude muur hersteld en langs de parkzijde komt er een hoge en beplante talud om de werkzone visueel af te schermen van het park.

“Sinds de aankoop van het kasteel en het domein door de provincie Antwerpen in 1994 is er al een lange weg afgelegd. De restauratie van het kasteel was prioritair. Nu we daar dankzij forse investeringen en goed beheer grote vooruitgang hebben geboekt, kan de aandacht verschuiven naar het domein zelf. Hierin past ook de restauratie van Het Atelier van Antonine”, legt gedeputeerde Luk Lemmens uit. “De herbestemming van de site van het voormalige boswachtershuis tot werkzone is daarbij een logische stap. De provincie Antwerpen heeft bovendien nog meer investeringen gepland in het park dat kasteel d’Ursel omringt.”

Tracy Tang wint Primavera Pianistica Competition 2018

publish date
26.03.2018

Vorige week vond in kasteel d’Ursel voor de tiende keer op rij de Primavera Pianistica plaats. Ook dit jaar was er een wedstrijd aan gekoppeld. De Amerikaanse pianiste Tracy Tang won de eerste prijs. 

Tijdens de internationale masterclass ‘Primavera Pianistica’ palmden vijftig jonge pianisten uit de hele wereld het kasteel in om er te studeren bij gereputeerde professoren. De Argentijnse pianist Aquiles Delle Vigne nodigde beloftevolle studenten uit de vier windstreken uit om les te volgen bij zijn collega-professoren.

Die bekroonden zaterdag de jonge pianiste Tracy Tang tijdens de ‘Primavera Pianistica Competition’. Volgens de jury, onder leiding van de Argentijnse professor en pedagoog Aquiles Delle Vigne, is ze een fantastische pianiste . “Tracy Tang nam in 2016 ook al deel aan de wedstrijd en eindigde toen als derde. Intussen beheerst ze haar instrument volledig en heeft ze haar pianospel verder verfijnd. Zij beschikt niet alleen over een uitstekende techniek, maar heeft ook uitmuntende artistieke vaardigheden. We zijn blij dat ze de trouwe bezoekers opnieuw kon verrassen. En ook de jury wist in te palmen met haar uitzonderlijk talent. We zullen in de toekomst beslist nog meer van haar horen.”

Volgend seizoen brengt Tracy Tang in de reeks klassieke concerten i.s.m. Cultuurcentrum Ter Dilft een solorecital in het kasteel. Haar voorganger Natanel Grinshtein die vorig jaar de Primavera Pianistica Competion won, was er onlangs nog te zien. Noteer het minstens even beloftevolle concert van Tracy Tang nu al in de agenda.  

De tweede prijs werd ex-aequo uitgereikt aan Ásta Dóra Finnsdóttir (Ijsland)  en Doomin Kim (Korea). De derde prijs ging naar de Spanjaard José Alberto del Cerro.

 

Voorverkoop Fleurs des Dames

publish date
12.03.2018

Van 13 tot 16 april zet de Koninklijke Unie van Floristen van België met Fleurs des Dames het hele kasteel opnieuw in de bloemen. Een twintigtal bloemenkunstenaars geven er gedurende vier dagen het beste van zichzelf. Op de tweede verdieping kan je dit jaar een ruime selectie bloemenschilderijen van Frans Mortelmans bewonderen.

Het bloemenevenement ‘Fleurs des Dames’ strijkt voor de tweede keer neer in kasteel d’Ursel. ‘In 2017 bleek het al liefde op het eerste gezicht te zijn tussen de kunstwerken met bloemen en de stemmige salons van het kasteel’, vertelt Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed. ‘Het kasteel heeft tal van troeven: het is een historische omgeving en biedt een grote diversiteit aan ruimtes met veel mogelijkheden aan. Het publiek kan na een bezoek aan de tentoonstelling genieten van de natuurpracht van het omringende park. We zijn dan ook trots dat we ‘Fleurs des Dames’ hier kunnen ontvangen.’ 

‘Fleurs des Dames’ zag het levenslicht in 2009 en vond plaats bij de Dames van het Christelijk Onderwijs, een school in hartje Antwerpen die meestal kortweg De Dames wordt genoemd. ‘Aan die locatie dankt het evenement zijn naam’, vertelt initiatiefnemer Dirk De Goede. ‘Later verhuisden we naar kasteel Den Brandt en het kasteel van Hingene, maar de naam hebben we behouden. Hij klinkt goed, heeft intussen ruime bekendheid en verwijst naar het gros van onze bezoekers: dames die van bloemen houden.’ 

Vorige editie brachten de deelnemende floristen zowel imposante bloemeninstallaties als kleine intieme tafereeltjes rond het thema Fairytales. ‘Dit jaar is het thema Circle into the wild’, vult initiatiefnemer David De Jonghe  aan. ‘Het verwijst naar de cirkelvorm waarbinnen alle bloemenkunstenaars hun bloemstukken moeten creëren. Met into the wild sluiten we aan bij de huidige trend in het bloemschikken: het gebruik van veel wilde bloemen of veldboeketten en een centrale plek voor de natuur.’ 

Gedeputeerde Luk Lemmens: ‘Vorig jaar zakten maar liefst vierduizend bezoekers af naar Hingene. We hopen dat aantal dit jaar minstens te evenaren en bij mooi weer zelfs te overtreffen’. Kom ook genieten van al die bloemenpracht en blokkeer het laatste weekend van de paasvakantie nu al in je agenda voor Fleurs des Dames! 

Tentoonstellling Frans Mortelmans

Tijdens Fleurs des Dames kan je op de tweede verdieping van het kasteel een tentoonstelling met ruim vijftig werken van Frans Mortelmans (1865–1936) bezoeken. ‘Hij is één van de belangrijkste Belgische bloemenschilders aan het einde van de 19de eeuw’, zegt Dirk Schiltz, voorzitter van de Stichting Mortelmans. Na een opleiding van vijftien jaar, deels aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, kiest hij voor een carrière als professioneel kunstschilder.

Mortelmans legt zich vooral toe op bloemen en stillevens en als laat-romanticus laat hij zich inspireren door het impressionisme. Hij stelt zijn werken tentoon bij kunstkringen, op salons en in tentoonstellingen in de grote Belgische steden. Zijn werken gaan vlot van de hand en zijn rozenschilderijen krijgen wereldwijd waardering. In 1903 krijgt hij officiële erkenning wanneer het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen een eerste werk aankoopt. Frans Mortelmans is gedurende zijn hele loopbaan professor aan de Academie van Berchem en is er vier jaar waarnemend directeur.

‘Hij is een erg productief schilder: meer dan 850 werken zijn op dit ogenblik geïnventariseerd en voor een groot deel ook gelokaliseerd’, vervolledigt Dirk Schiltz. ‘Tijdens Fleurs des Dames krijg je dankzij onze stichting een unieke kans om een ruime selectie van zijn bloemenschilderijen te bewonderen.’

Fleurs des Dames maakt ook deel uit van het programma van de Week van de provinciedomeinen‘Tijdens de Week van de Provinciedomeinen kan je alle Vlaamse domeinen bezoeken. Met het domein rond kasteel d’Ursel hebben we als grote troef dat we zowel inwoners uit Antwerpen als Oost-Vlaanderen verwelkomen’, stelt Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen. ‘Met het aanbod van dit evenement brengen we zeker nog meer variatie in het programma van de Antwerpse provinciedomeinen.’ 

www.fleursdesdames.be

www.fransmortelmans.be

Kasteelgidsen gezocht!

publish date
20.02.2018

De voorbije jaren groeide het kasteel uit tot een unieke tentoonstellingslocatie.Enerzijds brengen we (kunst)historische tentoonstellingen over de militaire carrières van de hertogen, de artistieke hertoginnen, het leven in het kasteel of de architect ervan.

Anderzijds combineren we verschillende disciplines in grotere tentoonstellingen, zoals sweet 18. Hedendaagse kunst, mode en design geïnspireerd door de 18de eeuw of The Beauty of the Beast.Dierenkunst van oude en nieuwe meesters. Je kan deze tentoonstellingen individueel bezoeken, maar ook in groep onder leiding van een gids. Intussen staat er ook een rondleiding over het buitenleven van de familie d’Ursel op het programma en ontvangen we kinderen in klasverband voor een ontdekkingstocht en een atelier. Het aanbod, het aantal rondleidingen en het aantal bezoekers gaan in stijgende lijn. Het is belangrijk om ook publieksbegeleiding verder te professionaliseren en uit te bouwen. Daarom willen we onze huidige gidsenpool graag hernieuwen en aanvullen. Zo kunnen we onze bezoekers in optimale omstandigheden blijven ontvangen.

We zoeken gidsen voor:

*kinderrondleidingen in het kasteel

*rondleidingen in het park, met aandacht voor zowel de geschiedenis als de fauna en flora

*algemene rondleidingen over het kasteel en zijn bewoners

*specifieke rondleidingen bij tijdelijke tentoonstellingen over (kunst)historische en andere onderwerpen.

De vergoeding voor het gidsen bedraagt 80 euro per gidsbeurt. Een gidsbeurt duurt 2 uur en de betaling gebeurt uitsluitend via facturen.

Profiel

*Je bent bereid om je te verdiepen in de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners en de onderwerpen van de tijdelijke tentoonstellingen. De informatie krijg je van de curatoren, maar je kan ze zelf verder organiseren, structureren en instuderen. Je bent bereid om je kennis te delen met collega’s.

*Je stemt de inhoud en het taalgebruik van de rondleiding af op het kennisniveau en de leefwereld van de groep. Je houdt ook rekening met de verschillen binnen één groep.

*Je biedt een belevingsvolle, rijke ervaring en je zorgt voor een aangename sfeer. Je hebt een groepsgerichte houding en je beheerst interactieve vaardigheden.

*Je spreekt vlot algemeen Nederlands en je hebt een verzorgd taalgebruik.

*We zoeken ook gidsen die occasioneel in het Frans of het Engels kunnen rondleiden.

*Je gaat flexibel om met wijzigende omstandigheden.

Stel je kandidaat

Wil jij ook graag komen gidsen in het kasteel? Mail dan voor 28 februari 2018 een schriftelijke motivatie en voorstelling van jezelf naar info@kasteeldursel.be. Op basis van deze mails maken we een eerste selectie. Wie deze selectie haalt, nodigen we uit voor een gesprek en een korte mondelinge opdracht in het kasteel. De jury bestaat uit verantwoordelijken van het kasteel en een externe expert. In de loop van het voorjaar zal de nieuwe gidsenpool worden samengesteld, mooi op tijd voor de tentoonstelling Winters in Hingene. De stadsresidentie van de familie d’Ursel (1590–1960) (20 mei tot 30 september 2018).

Winnaar van het groot lot (nummer 984) gezocht!

publish date
30.01.2018

In de loop van 2018 krijgt het voormalige schildersatelier van hertogin Antonine de Mun een nieuw leven als stijlvolle vakantiewoning. Intussen is de ruwbouw volledig klaar en staat het Atelier opnieuw onder dak. De pre-installatie van de technieken is voltooid. De restauratiewerken aan de gevel zijn ver gevorderd en alles wordt in gereedheid gebracht voor de verdere afwerking en inrichting.

Piekmoment

Vanmiddag was het tijd voor een plechtig moment waarbij gedeputeerden Luk Lemmens en Jan De Haes zich op het dak waagden.  ‘Wanneer de ruwbouw voltooid is, het hoogste punt bereikt is of het dak helemaal is afgewerkt, wordt er traditioneel een meiboom gezet,’ zegt gedeputeerde Luk Lemmens. ‘Bij het Atelier van Antonine vervangen we de meiboom door twee zogenaamde ‘pirons’. Deze decoratieve pieken stonden bovenop beide trapgevels en zijn intussen ook gerestaureerd. Vandaag hadden gedeputeerde Jan De Haes en ik de eer om deze, met wat hulp van de aannemer, terug op de trapgevels te plaatsen.’

Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor toerisme en groendomeinen, nam deze uitdaging graag aan. ‘Vanuit Toerisme Provincie Antwerpen ondersteunen we actief onze logiesuitbaters. Daarbij trekken we voluit de kaart van de beleving, bijvoorbeeld overnachten in een Mongoolse Yurt’, stelt hij. ‘Het staat buiten kijf dat overnachten in het atelier van een adellijke dame tot die categorie behoort.’

Cuvée Antonine: het winnende lot

De afwerking en de inrichting van het Atelier van Antonine zijn niet begrepen in het restauratiebudget. Als alternatieve financiering lieten we bij de ambachtelijke brouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos twee unieke bieren brouwen met ingrediënten uit het kasteeldomein. In elke cadeauverpakking die in 2017 werd verkocht, vond je een nummer waarmee je kans kon maken op een uitzonderlijk voorrecht: het jus primae noctis. Letterlijk betekent dat het ‘recht van de eerste nacht’ en het is geïnspireerd op het vermeende middeleeuwse recht van de dorpsheer om de maagdelijkheid te nemen van de dochters van zijn lijfeigenen, aan de vooravond van hun huwelijk. Historisch gezien is dat gelukkig een mythe die in latere eeuwen is verzonnen om de middeleeuwen extra duister te maken. Maar ons ‘recht van de eerste nacht’ bestaat dus wel echt.

Vanmiddag trokken gedeputeerden Luk Lemmens en Jan De Haes ook het winnende lot voor de gratis overnachting in het Atelier van Antonine. De gelukkige is de eigenaar van het nummer 984. Heb jij het winnende lot in handen, neem dan zo snel mogelijk contact op met info@kasteeldursel.be. Je mag samen met een gezelschap van acht personen helemaal gratis het allereerste weekend komen doorbrengen in het Atelier van Antonine, dat tegen de herfst van 2018 gerestaureerd zal zijn.

Ook in het nieuwe jaar blijft de Cuvée Antonine beschikbaar. Een fles Cuvée Antonine Blond of Bruin van 75 cl kost 10 euro. Het cadeaupakket kost 27,50 euro en omvat twee flessen, een glas, een boekje én een code waarmee je 20 procent korting krijgt als je voor 31 december 2018 je verblijf in het Atelier reserveert. Er kunnen dus opnieuw afzonderlijke flessen of een cadeaupakket besteld worden via info@kasteeldursel.be of 03 820 60 10. Meer info: www.cuveeantonine.be.

Vrijwilligersfeest

publish date
14.12.2017

Op vrijdag 8 december nodigden we iedereen die het voorbije jaar de handen uit de mouwen stak als kasteelvrijwilliger uit voor een etentje in de vestibule, opgeluisterd door accordeonist Iwein Jacobs. Een vijftigtal vrijwilligers waren aanwezig.

Het vrijwilligersteam van het kasteel bestaat intussen uit zeventig enthousiastelingen. Maar we staan zeker nog open voor versterking. Wil je ons helpen met promotie, onthaal, toezicht of hulp bij catering? Neem dan contact op met Veerle Moens via veerle.moens@kasteeldursel.be of bel 03 820 60 10 voor meer info.

'Winters in Brussel. De stadsresidentie van de familie d'Ursel (1590 - 1960)': oproep aan het publiek

publish date
12.12.2017

Zomers in Hingene, winters in Brussel: zo zag het leven van de familie d’Ursel er eeuwenlang uit. Sinds 1590 bewoonde de familie een stadspaleis aan de Brusselse Houtmarkt. Het hôtel d’Ursel kende zijn bloeiperiode in de 18de eeuw, met prachtige interieurs van Laurent-Benoît Dewez. Bij de aanleg van de Noord-Zuidspoorverbinding in 1912 werd een deel van de residentie gesloopt, maar het luxueuze hoofdgebouw hield moedig stand. Vijftig jaar later verkocht de hertog het hôtel alsnog onder druk van de immobiliënspeculatie. De residentie werd gesloopt en op de locatie verscheen een van de eerste torengebouwen van Brussel.

Van 20 mei tot 30 september 2018 wordt het verdwenen hôtel d’Ursel opnieuw tot leven gewekt in het kasteel d’Ursel in Hingene, de voormalige zomerresidentie van deze adellijke familie die nu door de Provincie Antwerpen wordt beheerd. Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt bij CFC Éditions ook een boek. ‘Voor de samenstelling van de tentoonstelling en de publicatie kunnen we rekenen op de hulp van de familie d’Ursel’, zegt gedeputeerde Luk Lemmens. ‘Sommigen hebben het hôtel nog gekend en vele anderen lenen ons unieke kunstwerken en meubels die de salon decoreerden. Op basis van plannen en foto’s maken we een digitale reconstructie van het gebouw en ook de sloop is – helaas – goed gedocumenteerd.’

‘Toch doen we graag een oproep aan het publiek’, vult Koen De Vlieger, directeur van het kasteel, aan. ‘We zijn nog steeds op zoek naar foto's, tekeningen of schilderijen van het hôtel en zijn interieur. Zo weten we bijvoorbeeld dat René Janssens (1870-1936) in de jaren 1920 heel wat kamers heeft geschilderd, maar hebben we nog maar enkele van zijn doeken teruggevonden. Misschien zijn er ook wel mensen die toen fragmenten van de architectuur of inrichting hebben gered van de sloop? Alle tips om het hôtel d’Ursel opnieuw tot leven te wekken zijn van harte welkom op info@kasteeldursel.be.’

Familie d'Ursel geeft presidentieel portret in bruikleen aan kasteel

publish date
06.11.2017

In 2009 gaf hertog Stéphane d’Ursel tientallen familieportretten in bruikleen aan kasteel d’Ursel. Sindsdien volgen andere leden van de familie regelmatig zijn voorbeeld.

Onlangs kwam graaf Thibault d’Ursel een bijzonder portret van Robert, zevende hertog d’Ursel (1873-1955), op het spoor: ‘Dit portret werd gemaakt in opdracht van de Royal Automobile Club. Van 1911 tot aan zijn overlijden was Robert d’Ursel voorzitter van deze vereniging van automobielliefhebbers. In de jaren vijftig kreeg het portret een prominente plaats in de statige hoofdzetel aan de Franklin Rooseveltlaan in Brussel. Na de verhuis van de club maakte het schilderij omzwervingen langs de salons van de Cercle de Lorraine en het kasteel van Annevoie. Ik ben heel blij dat we oom Robert opnieuw thuis kunnen brengen in het kasteel dat zo nauw verbonden is met onze familie.

Het portret is gesigneerd door Jos Damien en Anne Rutten. Limburger Damien (1879-1973) werkte lange tijd in Hasselt en later in Brussel. Na de Eerste Wereldoorlog verwierf hij grote bekendheid als portretschilder van prominenten, waaronder de koninklijke familie. Anne Rutten (1898-1981) volgde les bij Damien en bleef ook nadien met hem samenwerken. Ze signeerden hun werken altijd samen.

Het portret blijft eigendom van de familievereniging d’Ursel en kasteel d’Ursel krijgt het in bruikleen. De overdracht vond plaats op woensdag 1 november. ‘Dat was een uitgelezen moment’, vertelt graaf Ghislain d’Ursel, de voorzitter van de familievereniging. ‘Op Allerheiligen brengen we altijd een bezoek aan onze grafkelder, die tegen de kerk van Hingene is gebouwd. Na de eucharistieviering waren we te gast in het kasteel voor een kom soep, samen met alle parochianen. Dit jaar kwamen we wat vroeger dan anders, zodat we vóór de mis het portret nog plechtig konden overhandigen aan de directeur van het kasteel.'

Een nieuw seizoen

publish date
20.10.2017

Intussen keerden alle beestjes uit de tentoonstelling 'The Beauty of the Beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters' weer veilig terug naar hun stal. De stilte keerde weer, maar achter de schermen wordt alweer druk voortgewerkt aan de voorbereidingen van de volgende activiteiten. In de kalender vind je meer info. Noteer volgende evenementen alvast in je agenda:

 

 

Fleurs des Dames

In april 2017 zette de Koninklijke Unie van Floristen van België met Fleurs des Dames het volledige kasteel in de bloemen. Een dertigtal bloemenkunstenaars gaven er gedurende vier dagen het beste van zichzelf. Ze brachten zowel imposante bloemeninstallaties als kleine intieme tafereeltjes rond het thema ‘Fairytales’. Het evenement lokte enkele duizenden bezoekers naar het kasteel. Geen nood als je er toen niet bij kon zijn, want Fleurs des Dames is in 2018 opnieuw te gast in het kasteel. Lees meer.

 

Het verdwenen hôtel d'Ursel. Een Brusselse stadsresidentie herontdekt

Waar nu een kantoortoren zijn schaduw werpt op het Centraal Station stond tot 1960 de Brusselse stadsresidentie van de familie d’Ursel. Net zoals het kasteel van Hingene kende het hôtel zijn bloeiperiode in de 18de eeuw, met prachtige interieurs van Laurent-Benoît Dewez. En net zoals het kasteel kende het zijn grootste tegenslag in de 20ste eeuw. Bij de aanleg van de Noord-Zuidspoorverbinding in 1910 werd een deel van de residentie gesloopt, maar het luxueuze hoofdgebouw hield moedig stand. Onder druk van de immobiliënspeculatie verkocht de hertog in 1960 het hôtel en op zijn plaats verscheen een van de eerste torengebouwen van Brussel. 

Talloze kunstwerken en meubels die de salons decoreerden, volgden de leden van de familie d’Ursel op hun nieuwe weg. Honderden foto’s documenteerden het wel en wee van het gebouw. Zelfs enkele bouwfragmenten houden de herinnering tastbaar en ook de 18de-eeuwse plannen bleven bewaard. Met deze bouwstenen laten we de sfeer van deze unieke stadsresidentie herleven. Waar kan dat beter dan in de zomerresidentie van dezelfde familie, waarvoor het lot een zoveel gunstigere toekomst in petto had? Lees meer.

 

Kasteelfeesten 1873. Een adellijk doopsel met nostalgische kermis

Om de twee jaar zijn er Kasteelfeesten in Hingene. Ze brengen telkens een episode uit de geschiedenis van het kasteel tot leven. In 2018 keren we terug naar het einde van de 19de eeuw. Op 16 maart 1872 trouwt hertog Joseph d’Ursel met Antonine de Mun. Minder dan tien maanden later wordt hun zoon Robert geboren. Voor het doopfeest van hun eerstgeborene sparen de hertog en de hertogin kosten noch moeite. Net zoals hun voorouders ontvangen ze hun gasten met muziek, dans en demonstraties. Ook de Hingenaars vieren mee met een nostalgische kermis anno 1873. Lees meer.

Via deze deze link vind je de Seizoensflyer 2017-2018.

 

10.000ste bezoeker voor 'The Beauty of the Beast'

publish date
14.09.2017

Vanmiddag rond 14 uur werd in kasteel d’Ursel in Hingene de tienduizendste bezoeker aan de tentoonstelling ‘The Beauty of the Beast’ ontvangen. Ghislaine Severijns kreeg een feestelijke ontvangst met een ruiker bloemen en een cadeaupakket ‘Cuvée Antonine’.

Ghislaine Severijns uit het Limburgse Loksbergen bezocht de tentoonstelling samen met haar vriendinnen van de groep Zilveren Passer uit Hasselt. “Deze ontvangst maakt onze eerste daguitstap van het seizoen wel heel bijzonder”, lacht ze. “Vanochtend brachten we een bezoek aan het Emile Verhaeren Museum in Sint-Amands. En ik sta nu al te popelen om al die beestjes te ontmoeten. Een dikke dankjewel. Mijn dag kan niet meer stuk”.

‘The Beauty of the Beast’ loopt nog tot 15 oktober. Voor individuele bezoekers is de tentoonstelling open op zondagen van 13 tot 18 uur. Op maandagnamiddagen zijn er ook rondleidingen voor individuele bezoekers. Op alle andere momenten ontvangen we groepen onder leiding van een gids.

 

Volgende