Leerlingen PTS Mechelen helpen bij opruim stormschade

publish date
29.03.2019

Ook in ons park heeft de storm van 10 maart lelijk huisgehouden. Een afgeknakte linde op de oprijlaan, drie omgevallen beuken van meer dan 130 jaar oud in de beukendreef, een stokoude solitaire beuk waar de top is uitgescheurd en nog meer dan dertig andere bomen die tegen de grond liggen: het is een stevige ravage. Maar in nood kent men zijn vrienden. Nadat eerder al een ploeg uit het provinciale domein Prinsenpark een dag kwam helpen, konden we nu rekenen op de leerlingen van PTS Mechelen. 

“De voorbije jaren zijn we al regelmatig met onze leerlingen komen oefenen in het park”, vertelt leraar Sanne Jacobs. “We hielpen zowel bij het scheren van de hagen als bij het verzagen van omgevallen bomen. Toen ze ons vroegen om te komen helpen bij de stormschade hebben we dan ook graag wat geschoven met ons schema. Deze keer kwamen we met onze leerlingen CLW (Centrum Leren Werken). Zij volgen wekelijks twee dagen school en werken de overige periode. Ze zijn tussen de 16 en 23 jaar oud.”

 

Israëlische Talmon Pachevsky wint La Primavera Pianistica Competition

publish date
25.03.2019

Vorige week vond in kasteel d’Ursel voor de elfde keer op rij de Primavera Pianistica plaats. Ook dit jaar was er een wedstrijd aan gekoppeld. De 18-jarige Talmon Pachevsky uit Israël won de eerste prijs. 

Tijdens de internationale masterclass Primavera Pianistica palmden zevenvijftig jonge pianisten uit de hele wereld het kasteel in om er te studeren bij gereputeerde professoren. De Argentijnse pianist en pedagoog Aquiles Delle Vigne nodigde beloftevolle studenten uit de hele wereld uit om les te volgen bij zijn collega-professoren.

Die bekroonden zaterdag de jonge pianiste Talmon Pachevsky tijdens de Primavera Pianistica Competition. Volgens de jury, onder leiding van Aquiles Delle Vigne, is ze “een fantastische pianiste”. “Talmon Pachevsky is enorm getalenteerd. Ze nam al verschillende keren deel aan de wedstrijd en we zagen haar groeien gedurende de verschillende edities. Zij beschikt niet alleen over een uitstekende techniek, maar heeft ook uitmuntende artistieke vaardigheden en een grote persoonlijkheid. We voorspellen dat Talmon een grootse carrière tegemoet gaat”.  

Volgend seizoen brengt Talmon Pachevsky een solorecital in het kasteel in de reeks klassieke concerten i.s.m. Cultuurcentrum Ter Dilft. Haar voorganger Tracy Tang die vorig jaar de Primavera Pianistica Competion won, was er onlangs nog te zien. Noteer het minstens even beloftevolle concert van Talmon Pachevsky nu al in de agenda.  

De tweede prijs werd uitgereikt aan Yasuyo Segawa (Japan). De derde prijs ging naar Alona Milner (Israel).

Bekijk de foto’s op onze Facebookpagina.

 

 

Kasteel zkt. baby

publish date
25.03.2019

De voorverkoop van de Kasteelfeesten is gestart. Tegelijkertijd werd ook een oproep gelanceerd voor de zoektocht naar een baby.

“Het kasteel kent een mooie traditie van activiteiten die erfgoed en beleving verbinden”, zegt gedeputeerde Jan De Haes. “De Kasteelfeesten sluiten hier mooi bij aan. Ze maken het rijke verleden van het kasteel, maar zeker ook van de familie d’Ursel tastbaar bij het publiek”.

We kiezen altijd een thema uit de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners. Via volgende links kan je foto’s bekijken van de Kasteelfeesten anno 1772 (18de-eeuws huwelijk), 1810 (ontvangst van Napoleon) en 1830 (ontvangst van de prins van Oranje en invasie van de Belgische patriotten).

Op zondag 16 juni keren we terug naar het einde van de 19de eeuw. Op 16 maart 1872 trouwt hertog Joseph d’Ursel met Antonine de Mun. Minder dan tien maanden later wordt hun zoon Robert geboren. Voor het doopfeest van hun eerstgeborene sparen de hertog en de hertogin kosten noch moeite. Net zoals hun voorouders ontvangen ze hun gasten met muziek, dans en demonstraties. Ook de Hingenaars vieren mee met een nostalgische kermis anno 1873.

Programma

*Victoriaanse kermis met paardencarrousel, zweefmolen, vliegend tapijt, ezelritjes, jachthoornblazers, koetsen en paarden, velocipèdes, verhalenvertellers, volksspelen, kruisboogschutters, verkoopsters van hoeden, sieraden en lekkernijen, boerendansen, Franse dansen, kinderboerderij, varkenshoeder, spijs en drank

*Reizend circus met sterkste man, dame met baard, vuurspuwer, pierrot, paarden-act, junglekind, hypnotiseur, acrobaten en worstelgevecht.

*De kompanen van de heer Jules Verne en een erewacht van de pauselijke zoeaven.

Voor de rol van Robert d’Ursel zijn we nog op zoek naar een baby. Die zal de hoofdrol spelen op 16 juni. We zoeken een kindje dat geboren is of geboren zal worden tussen 1 februari en 15 mei 2019. Zowel jongens als meisjes komen in aanmerking. De mama en de papa krijgen de rol van kindermeid en knecht, zodat ze hele namiddag in de buurt van hun baby kunnen blijven. Ben je zelf zwanger of ken je iemand die een kindje verwacht? En ben je te vinden voor een unieke belevenis? Stuur dan zeker een mailtje naar info@kasteeldursel.be voor meer informatie.

 

Jonge ministers in het kasteel

publish date
22.02.2019

Nog tot 1 maart organiseert Europa Direct samen met kasteel d’Ursel twee Europaweken. Vijftien klassen uit het vijfde en zesde leerjaar van scholen uit Balen, Ekeren, Breendonk, Wintam, Hingene, Hemiksem, Rumst, Ruisbroek en Puurs nemen er deel aan een rollenspel rond Europa en een ontdekkingstocht door het kasteel.

Europese ministers

De interactieve Europasessie maakt van de leerlingen echte Europa-experts in amper twee uur tijd. Tijdens het rollenspel kruipen de leerlingen in de huid van de ministers van de lidstaten. Ze discussiëren én stemmen over een wetsvoorstel rond erfgoed en scholen: ‘Moet er een Europese verplichting komen om erfgoed te bezoeken met de klas?’ De leerlingen zijn Europees parlementslid voor één dag en maken ook de Europese begroting op.

Hier met de pruik!

We willen van de gelegenheid gebruik maken om de jongeren in contact te brengen met erfgoed. Daarvoor is het kasteel d’Ursel natuurlijk uitermate geschikt”, zegt gedeputeerde Jan De Haes. ”Het is bijzonder fijn te zien dat de kinderen hier op een speelse manier zoveel leren over de geschiedenis.” Jonkers en jonkvrouwen ontdekken tijdens de ontdekkingstocht ‘Hier met de pruik’ hoe adellijke kinderen in de achttiende eeuw leefden. Hoe zagen hun kleren er uit? Van wie kregen ze les? En wat werd er geleerd? Welke spelletjes speelden ze? We volgen ook de avonturen van Conrard-Albert d’Ursel, die op zoek ging naar een vrouw, maar trouwde met haar handschoen.

Europa Direct

Europa Direct reist de hele provincie rond met dit educatief aanbod voor de derde graad van het basisonderwijs. “De Europese Unie is niet weg te denken uit de actualiteit, zeker niet met de Europese verkiezingen en de Brexit op komst. Ook in de klas wordt daarover gesproken. Tijdens de Europaweken doen de leerlingen op een interactieve manier basiskennis op over het ontstaan en de werking van de EU. Op die manier is Europa voor hen geen ver-van-mijn-bedshow,” verduidelijkt Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese Samenwerking.

In 2019 zijn er ook nog Europaweken in de Hooibeekhoeve in Geel, in het Vrijbroekpark in Mechelen en in FOMU, het Havenhuis, en het Veiligheidsinstituut in Antwerpen.

Nieuwe bomen

publish date
12.02.2019

Vorig jaar werd de essendreef gerooid om veiligheidsredenen. Alle bomen waren aangetast door de essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan ze niet kunnen herstellen. Na het rooien van de bomen werden de wortelstronken uitgefreesd en werd de bosrand teruggezet, zodat de nieuwe bomen genoeg licht krijgen om optimaal te kunnen groeien. We hebben vorige week 38 zomereiken geplant met een stamomtrek van 25 à 30 centimeter. Een vrachtwagen bracht alle bomen en plaatste ze met een kraan rechtstreeks in de voorbereide plantgaten. Zo wordt de essendreef een eikendreef, voor minstens honderd jaar!

 

Fleurs des Dames voor derde keer op rij in het kasteel. De voorverkoop is gestart.

publish date
12.02.2019

Van 11 tot 14 april zet de Koninklijke Unie van Floristen van België met Fleurs des Dames het hele kasteel voor de derde keer op rij in de bloemen. Een dertigtal bloemenkunstenaars tonen er gedurende vier dagen hun mooiste creaties. Vorige week stelden de organisatoren het programma en het affichebeeld voor aan de pers en werd het startschot gegeven voor de voorverkoop.

‘Fleurs des Dames vond voor het eerst plaats bij de Dames van het Christelijk Onderwijs’, vertelt initiatiefnemer Dirk De Goede. ‘Dat is een school in hartje Antwerpen die meestal kortweg De Dames wordt genoemd. Aan die locatie, die recent werd gesloopt, ontleent het evenement zijn naam. Later verhuisde Fleurs des Dames naar kasteel Den Brandt en nu zijn we al voor de derde keer te gast in Hingene. Tijdens de eerste editie brachten de floristen zowel imposante bloemeninstallaties als intieme tafereeltjes rond sprookjes. Vorig jaar werd er gewerkt rond Circles into the Wild, een verwijzing naar de cirkelvorm waarbinnen alle bloemenkunstenaars hun stukken moesten creëren. Dit keer laten we onze kinderlijke fantasie helemaal de vrije loop en is Flowers and Toys het thema. We zijn heel fier op onze samenwerking met het Speelgoedmuseum in Mechelen. Zij geven een tiental grote en nog wat kleinere objecten uit hun unieke collectie in bruikleen.’

‘We zijn verheugd om het bloemenevenement opnieuw te mogen verwelkomen in het kasteel’, vult gedeputeerde Jan De Haes aan. ‘Vorig jaar lokten we bijna vierduizend bezoekers naar deze unieke locatie. Dit jaar toveren we het kasteel om tot één groot speelparadijs, eentje om enkel te bewonderen weliswaar.’

Bloemenevenement Fleurs des Dames

Donderdag 11 april t.e.m. zondag 14 april 2019

van 10 tot 22 uur 

13 | 10 euro (voorverkoop) 

www.fleursdesdames.be

 

 

 

 

 

Het gulden boek

publish date
28.01.2019

Meestal liggen schatten op zolder, maar soms komen ze ook in de kelder terecht. Bij het leegmaken van zijn grootouderlijk huis ontdekte Emmanuel d’Hennezel een boek van meer dan tweehonderd bladzijden, ingebonden in rood leder. Het behoorde toe aan zijn grootmoeder Louise d’Ursel (1886-1956). Er staan exact 3379 handtekeningen in, die dateren uit de periode tussen 1907 en 1940. Volgens zijn 91-jarige vader Antoine was dit gulden boek een initiatief van zijn moeder. Telkens wanneer ze op bezoek kwam in het kasteel van haar achterneef hertog Robert liet ze de andere gasten hun handtekening zetten. Na haar overlijden in 1956 verdween het boek in de kelder en nu werd het opnieuw ontdekt.

De kleinzoon van Louise d’Ursel bracht het gulden boek terug naar het kasteel. Ook de 86-jarige Emmanuel d’Ursel kwam langs. Hij is de enige overlevende van iedereen die tussen 1907 en 1940 in het boek heeft geschreven.

De vondst inspireerde ons om opnieuw te starten met een gulden boek voor het kasteel. Het beste moment om dat te doen, zou waarschijnlijk net na de restauratie geweest zijn, maar het tweede beste moment om ermee te beginnen, is zonder twijfel nu. Tijdens de persconferentie werden de eerste handtekeningen gezet door Baudouin d’Ursel (familiehistoricus), Koen De Vlieger (directeur kasteel d’Ursel), Emmanuel d’Ursel, Jan De Haes (gedeputeerde Provincie Antwerpen), Emmanuel d’Hennezel en Kristof Joos (burgemeester Bornem) .

 

Defibrillator in kasteeldomein d'Ursel

publish date
11.12.2018

Sinds kort is er in kasteeldomein d’Ursel een externe defibrillator aanwezig. Hij werd geïnstalleerd op de buitenmuur van het Laathof, het Centrum voor Jeugdtoerisme, links voor het kasteel. 

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen, maar sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel gebruiken. ‘Vele bedrijven en openbare ruimten hebben intussen een AED’, vertelt gedeputeerde Jan De Haes. ‘Het kasteeldomein is een plek waar veel bezoekers komen, daarom is het ook van belang dat hier een defibrillator aanwezig is. We hopen uiteraard dat we hem nooit zullen moeten gebruiken, maar indien nodig kan zo’n toestel een mensenleven redden.’

‘We hebben de defibrillator gekocht via een groepsaankoop van de gemeente Bornem’, vervolgt directeur Koen De Vlieger verder. ‘De medewerkers van het kasteel en het Laathof krijgen binnenkort een opleiding. Op zaterdagvoormiddag 12 januari voorzien we ook een vormingsmoment voor alle geïnteresseerden. We hopen dat de vaste parkbezoekers zich zullen inschrijven zodat zij het toestel ook kunnen bedienen.’ Inschrijven voor de opleidingen kan via info@kasteeldursel.be.

Kasteelvrijwilligers in de bloemen

publish date
11.12.2018

Omdat we vorige week de ‘Dag van de vrijwilliger’ vierden, zetten we op vrijdag 7 december ook de kasteelvrijwilligers in de bloemen. Iedereen die het voorbije jaar de handen uit de mouwen stak als kasteelvrijwilliger was welkom voor een etentje in de vestibule. Een veertigtal vrijwilligers waren aanwezig. “De inzet, betrokkenheid en beschikbaarheid van onze vrijwilligers zijn een grote meerwaarde voor de werking van het kasteel”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Erfgoed. “Het is belangrijk voor ons om hen die blijk van waardering te geven.” 

Tijdens het feest stelden vrijwilligers Chris Van Lent en Marcel Stevens hun kunstkalender voor. Chris maakte samen met enkele Bornemse kunstenaars afbeeldingen van rozen. De kalligrafieverenging waarin Marcel actief is, verzorgden de begeleidende teksten. De twee leerden elkaar kennen tijdens één van de vrijwilligersactiviteiten in het kasteel. De opbrengst van de verkoop van de kalender gaat naar A Touch of Rose, een vzw die mensen met kanker en hun familie opvangt, begeleidt en ondersteunt. 

Het vrijwilligersteam van het kasteel bestaat intussen uit zestig enthousiastelingen. Maar we staan zeker nog open voor versterking. Wie ons wil helpen met promotie, onthaal, toezicht of hulp bij catering kan contact opnemen met Veerle Moens via veerle.moens@kasteeldursel.be of bellen naar 03 820 60 10 voor meer info.

 

Studenten tuinaanleg helpen in kasteeldomein d'Ursel

publish date
20.11.2018

Vorige week waren elf leerlingen van het zevende specialisatiejaar Tuinaanleg en -onderhoud van PITO Stabroek aan de slag in kasteeldomein d’Ursel. “Ze hielpen er met het opruimen van stormschade van de voorbije maanden en met algemene bosbeheerwerken”, zegt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Erfgoed. “Binnenkort gaan we bijvoorbeeld een nieuwe dreef planten en door de bosranden eerst uit te dunnen, zorgen we ervoor dat de nieuwe bomen genoeg zonlicht krijgen.”

“Tijdens deze week leerden onze leerlingen hoe ze hun theoretische kennis, kunnen omzetten in de praktijk”, vertelt leerkracht Wim Voet. “Ze leerden er bomen vellen, hout hakselen en omgaan met machines.”

“Deze praktijkervaring is een onontbeerlijk onderdeel van de opleiding”, vult technisch adviseur Xavier Geerolf aan. “Wat ze tijdens deze week opstaken, krijg je nooit uitgelegd in een klaslokaal alleen. Het brengt hen een stapje dichter bij de arbeidsmarkt.”

De leerlingen logeerden de ganse week in het Laathof, Centrum voor Jeugdtoerisme op het kasteeldomein. “We werden er goed gesoigneerd”, lacht Wim Voet. “En door het intensieve samenleven en werken in groep werden ook de sociale vaardigheden aangescherpt.”

Kasteeldomein d’Ursel werkt ook samen met PTS Mechelen voor het scheren van de hagen. “De samenwerking met deze scholen is opnieuw een mooi voorbeeld van hoe goed onze provinciale instellingen kunnen samenwerken”, zegt Inga Verhaert, gedeputeerde voor Onderwijs. “Door het bundelen van de krachten zal op korte termijn veel werk geleverd kunnen worden. Alle betrokkenen varen er wel bij.”  

Youca Action Day

publish date
19.10.2018

Donderdag 18 oktober was het opnieuw “Youca Action Day” (de vroegere Zuiddag). Meer dan 15.000 jongeren en 10.000 bedrijven werken die dag samen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Het loon van de jongeren (50 euro) gaat naar projecten rond gendergelijkheid in België en Ecuador.

Ook Provincie Antwerpen nam deel aan de Youca Action Day en stelde studenten te werk. Er waren ondermeer vier studenten aan de slag in kasteeldomein d’Ursel in Hingene. “Door de droge zomer staat er heel weinig water in de walgrachten”, zei Koen De Vlieger, directeur van het kasteel. “Dat is het ideale moment om de vele takken die er in de loop van de jaren zijn ingevallen op te ruimen. Zo wordt het park weer een beetje mooier.”

“Ik vind het zalig om in de natuur te werken”, vertelde Robbe De Caluwé, een zesdejaars humane wetenschappen. “Ik zit samen met Barend Nys op school in het centrum van Antwerpen. We vinden het super om eens een dag niet naar de stad te moeten om binnen op de schoolbanken te gaan zitten.” Of het werk niet te zwaar was?  “Mijn bijnaam is de Beer van Beke dus een mietje ben ik niet”, lachte hij.

 

125 jaar Emmanuel Durlet

publish date
19.10.2018

Woensdag 17 oktober vond in kasteel d’Ursel in Hingene een persmoment plaats n.a.v. 125 jaar Emmanuel Durlet. Pianisten Kiyotaka Izumi en Polina Chernova gaven er een miniconcert.

De Vlaamse componist Emmanuel Durlet werd op 11 oktober 1893 in Antwerpen geboren. Naar aanleiding van zijn 125ste verjaardag organiseert het Durletfonds drie pianorecitals in het kasteel.  

‘Kasteel d’Ursel heeft een bloeiende muzikale werking’ vertelt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Erfgoed. ‘Eén van de muzikale partners is het Emmanuel Durletfonds. De muziek van deze Vlaamse componist kan mij enorm bekoren. Zijn werken vormen een verrijking van het muziekaanbod in Vlaanderen. Samen met andere componisten waaronder Mortelmans, Blockx en Benoit, wiens Pianoconcerto hij herwerkte, schittert hij aan het firmament van de Vlaamse klassieke muziek. Als bestuurslid van het Antwerp Symphony Orchestra en als gastheer van het jaarlijkse kathedraalconcert ben ik een actieve promotor van deze componisten en hun muziek. Ik vind het dan ook een eer dat wij de komende weekends het Durletfestival mogen ontvangen.’

Pianisten Kiyotaka Izumi en Polina Chernova brengen op zondag 21 oktober een programma voor vierhandig klavier. Ze spelen werk van Schubert, Mendelssohn, Blockx en Durlet. Op zondag 28 oktober brengt Lester Van Loock werken van Mozart, Brahms en Durlet. Op 11 november sluit Thomas Boodts de reeks af met stukken van Beethoven, Durlet, Grieg en Chopin.

Meer info over de concerten vind je in de kalender via deze link.

 

Volgende van de detaillijst