Cuvée Antonine
Bestel jouw cadeaupakket of afzonderlijke flessen via info@kasteeldursel.be of 03 820 60 10.

 

Eind vorig jaar erkende de UNESCO de Belgische biercultuur als immaterieel cultureel werelderfgoed. Ons land telt bijna 2000 bieren en beschikt over de grootste keuze aan authentieke, lokale en typische bieren ter wereld. Dit voorjaar voegen we daar nog twee bieren met een bijzonder verhaal aan toe:  Cuvée Antonine Blond en Cuvée Antonine Bruin.

EEN GETALENTEERDE AMATEURKUNSTENARES

In 1872 trouwt Antonine de Mun (1849–1931) met haar neef Joseph d’Ursel (1848–1903). Het is een huwelijk uit liefde – een uitzondering in die tijd. Door het vroegtijdig overlijden van zijn halfbroer worden Joseph en Antonine onverwacht de zesde hertog en hertogin d’Ursel. Elke zomer verblijven ze met hun vier kinderen in het kasteel van Hingene, de favoriete zomerresidentie van de familie.

Antonine is een getalenteerde amateurkunstenares. Tijdens haar leven maakt ze een groot aantal olieverfschilderijen, tekeningen, schetsen en aquarellen. Daarbij portretteert ze niet alleen haar familie en vrienden, maar ook de bedienden en zelfs haar voorouders.

HET SCHILDERSATELIER

In 1878 laat Joseph in een uithoek van het park een schildersatelier bouwen. De bakstenen constructie bestaat uit een souterrain, een bel-etage en een zolder. Tussen de getrapte zijgevels komt een zadeldak met Vlaamse pannen. Op oude foto’s kan je de ingang bijna niet zien tussen de wilde wingerd die overvloedig op de gevel groeit.  

Op de bel-etage bevindt zich het ideale atelier: een grote open ruimte met een plankenvloer en een hoog plafond. De grote raampartij in de noordgevel zorgt dat er daglicht van constante kwaliteit binnenvalt. Gedurende bijna vijftig jaar is het atelier een geliefde plek van Antonine, haar familie en vrienden. Lees meer.

In 1931 overlijdt Antonine op 82-jarige leeftijd. Na een leegstand van een tiental jaar wordt haar atelier achtereenvolgens gebruikt als scoutslokaal, als noodopvang bij de overstroming van 1953 en als feestzaaltje van de lokale harmonie. Plannen om er een theehuis te beginnen, mislukken. Nadien verzinkt het atelier in een diepe slaap, af en toe onderbroken door spelende kinderen, rondhangende jongeren en vandalen.

HET ATELIER VAN ANTONINE

In 1994 verwerft de provincie Antwerpen het oude hertogelijke domein. De eerste aandacht gaat naar het herstel van het kasteel en het park, maar sinds kort leidt ook het atelier een nieuw leven als stijlvolle vakantiewoning. Via deze link lees je meer over het Atelier.

De afwerking en de inrichting van Het Atelier van Antonine waren niet begrepen in het restauratiebudget. Als alternatieve financiering lieten we bij de ambachtelijke brouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos twee unieke bieren brouwen met ingrediënten uit het kasteeldomein. De portretten die Antonine van haar jongere zussen Alix en Marie maakte, sieren de etiketten.

 

CUVEE ANTONINE  

Cuvée Antonine bestaat in twee versies: een blonde tripel met een toets van honing uit het kasteeldomein en een bruine dubbel met een toets van eik. Master Beer Sommelier Sofie Vanrafelghem proefde beide bieren:

"Deze frisfruitige blondine heeft een erg rond en volmondig karakter met mooie aroma’s van perzik, abrikoos en bloemen. De honing uit het kasteeldomein komt subtiel naar voren in de smaak. Het bier heeft flink wat body. Zonder te zoet te worden, blijft het perfect in balans met het fijne bittertje waar deze cuvée mee afrondt."

"Bij Cuvée Antonine Bruin komen de aroma’s van koffie en chocolade – afkomstig van de mout –  je meteen tegemoet. Ze zetten zich krachtig door in de volle smaak van deze cuvée. Daarna duikt ook een mooie houttoets op, dankzij de eikenschilfers uit het kasteeldomein waarop het bier gerijpt is. In evenwicht met het zoetfruitige van de gist krijg je een elegante brunette in je glas."

DOE DE CUVEE CADEAU EN KRIJG EEN KORTING VAN 20 PROCENT BIJ VROEGE RESERVATIE

Cuvée Antonine Blond en Cuvée Antonine Bruin zijn afzonderlijk verkrijgbaar in flessen van 75 cl. Samen met een gepersonaliseerd glas passen ze ook in een mooie cadeauverpakking. Er hoort een boekje bij met het hele verhaal van Antonine, haar atelier en haar Cuvée.

Maar dat is nog niet alles. In elke cadeauverpakking vind je een nummer. Als  je voor 31 december 2018 een verblijf in Het Atelier van Antonine reserveert, geniet je met dat nummer van een korting van maar liefst 20 procent.

KOOP DE CUVEE ANTONINE

Bestel jouw cadeaupakket of afzonderlijke flessen via info@kasteeldursel.be of 03 820 60 10. Alleen met jouw steun kunnen we de metamorfose van het schildersatelier tot een goed einde brengen.

Een fles Cuvée Antonine Blond of Bruin van 75 cl kost 10 euro. Het cadeaupakket met twee flessen, een glas, een boekje én een nummer voor een korting van 20 procent op een verblijf in Het Atelier van Antonine kost 27,50 euro.