GEANNULEERD Concert met Desguin Kwartet

Wanneer
  • zondag 25 april 2021 van 11 uur tot 12.30 uur
Prijs
14 / 8 euro

Het Desguin Kwartet tekent ondertussen voor verschillende muzikale en muziek-theatrale projecten, en schitterde als Supernova 2020. In het kasteel brengen ze een programma met composities van Benoit, Lekeu en Debussy.

Tijdens de 19de en 20ste eeuw ontstond tussen de verschillende Europese landen een wonderbaarlijke kruisbestuiving, die resulteerde in enkele van de mooiste parels van ons muziekrepertoire. België kent hierin een bijzondere positie: gekneld tussen Frankrijk en Duitsland ontstaat een unieke Belgische stijl, met invloeden van beide buurlanden.

De Vlaamse Peter Benoit, oprichter van Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, trok op studiereis naar Duitsland, waar hij zijn enige strijkkwartet vervolledigde in München. Het werd een groot succes: zijn muziek werd vergeleken met die van grootmeesters zoals Haydn en Mozart.

De Waalse Lekeu trok dan weer naar het Conservatorium van Parijs. Niet alleen de Franse componisten beïnvloedden zijn pen, ook Richard Wagner werd een voorbeeld voor zijn schrijven. Naar verluidt was Lekeu zo onder de indruk van zijn muziek, dat hij flauwviel tijdens een voorstelling van Tristan und Isolde in Bayreuth.

Wie denkt aan Franse muziek van de 20ste eeuw, komt al gauw terecht bij de eigenwijze impressionist Claude Debussy. Hij schreef net zoals Benoit maar één strijkkwartet. Zijn stijl, die tot stand kwam door een smeltkroes van invloeden, doet ons denken aan jazz en wegdromen naar exotische landen.

Wolfram Van Mechelen: viool, Ludovic Bataille: viool, Rhea Vanhellemont: altviool, Pieter-Jan De Smet: cello

LAUREATEN SUPERNOVA

Supernova is een wedstrijd voor professionele, jonge en ondernemende kamermuziekensembles. Jaarlijks worden twee ensembles bekroond. Het is een aanmoedigingsprijs die jonge artiesten naambekendheid en speelkansen geeft, een visitekaartje aan het begin van een beloftevolle carrière.

Info en reservatie:

CC Ter Dilft

info@terdilft.be

03 890 69 30

Omwille van de coronamaatregelen kan je momenteel nog geen tickets bestellen voor deze activiteit. Van zodra Ter Dilft voldoende zekerheid heeft, start de ticketverkoop. Ze houden iedereen op de hoogte via hun website, nieuwsbrief en sociale media.

www.terdilft.be

www.desguinkwartet.be