Kasteelfeesten 1910

Wanneer
  • zondag 11 juni 2023 van 11 uur tot 18 uur

Tijdens de Kasteelfeesten brengen we telkens een episode uit de geschiedenis van het kasteel opnieuw tot leven. Via deze links kan je de foto’s bekijken van de vorige edities anno 1772 (18de-eeuws huwelijk), 1810 (ontvangst van Napoleon), 1830 (ontvangst van de prins van Oranje en invasie van de Belgische patriotten) en 1873 (doopfeest van graaf Robert d’Ursel).

Op zondag 11 juni 2023 keren we terug naar ‘La Belle Époque’, de periode aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. In 1910 is Robert, zevende hertog d’Ursel, commissaris-generaal van de Wereldtentoonstelling in Brussel. In prachtige paviljoenen pakken tientallen landen uit met hun verwezenlijkingen. De vertegenwoordigers van deze landen worden door de hertog ook uitgenodigd op zijn kasteeldomein in Hingene. Ze arriveren met auto’s van voor 1914, voorafgegaan door de fanfare en begeleid door fietsen en motorfietsen. De hertog spaart kosten noch moeite om zijn gasten te ontvangen met muziek, dans, draaimolens en demonstraties. Het garnizoen van het nabijgelegen fort van Liezele stuurt een delegatie en de dorpelingen nemen het tegen elkaar op in een bijzondere editie van de Olympische Spelen. Volgens de geruchten zouden ook suffragettes en feministes acties plannen tijdens de feestelijkheden…

Het ware verhaal achter de Kasteelfeesten 1910 lees je in het Kasteel d’Ursel Magazine (zie pagina 10 tot 13).

Het volledige programma en alle praktische info vind je hier. Koop nu al je tickets in voorverkoop via deze link.

Volg de Kasteelfeesten ook op Facebook.

OPROEP: Vrijwilligers voor bar en atleten gezocht!

We zoeken nog vrijwilligers die willen komen helpen in de bar. Je werkt een halve dag en de andere helft kan je gratis meegenieten van de Kasteelfeesten.

Verder zijn we ook op zoek naar mensen die willen meehelpen om de Olympische Spelen opnieuw tot leven te wekken. De Olympische Spelen waren voor het eerst opnieuw georganiseerd in Athene in 1896 en daarna volgden edities in Parijs (1900), Saint-Louis (1904) en Londen (1908). In Hingene zullen de landenteams elkaar bekampen in de ‘Hingense vijfkamp’: verspringen uit stand, hoogspringen uit stand, kogelstoten uit stand, estafette en touwtrekken. Een team bestaat uit drie atleten: een verspringer, een hoogspringer en een kogelstoter, die samen de estafette lopen en touwtrekken. We zien dit gebeuren niet als een heel erg competitieve wedstrijd. We mikken eerder op amateuratleten, die hun best doen om een goede prestatie neer te zetten, maar die er ook plezier in vinden om atleten van anno 1910 uit te beelden en tegelijk voor een beetje spektakel te zorgen voor het publiek.

Wie graag wil meedoen, kan mailen naar info@kasteeldursel.be.