Landschapskunst in het park

Wanneer
  • van 11 juli 2020 tot 15 september 2020

Op uitnodiging van cultuurcentrum Ter Dilft verbleef de Franse kunstenares Estelle Chrétien twee weken als ‘artist in residence’ in onze vakantiewoning Atelier van Antonine. Ze werkte er samen met Miguel Costa aan een kunstparcours in het park, dat je nog tot het einde van de zomer gratis kan bezoeken.

'Mijn werkmateriaal komt grotendeels uit de natuur, maar ik verweef er ook dagelijkse gebruiksvoorwerpen in', vertelt Estelle. 'Ze hebben vaak een letterlijke betekenis die iedereen kent, maar door ze te confronteren met het landschap krijgen ze een nieuwe betekenislaag. Operation terrestre, een gapende wonde in het perfecte gazon dat half is dichtgenaaid met een elektriciteitskabel, verwijst naar de dubbelzinnige relatie met onze planeet en onze omgang met energiebronnen. Ik ben begaan met de klimaatverandering als kunstenaar maar ook als individu. De gevolgen van menselijke activiteiten zijn overal te voelen. We leven in een vreemd tijdperk.’ 

Chrétiens werk is soms brutaal, dan weer poëtisch. Altijd vertrekt ze vanuit een kinderlijke verwondering. Kunst is voor haar een vorm van poëzie. ‘Poëzie is voor mij van levensbelang, het is een manier van zijn.’ Samen met Miguel Costa geeft ze twee naburige bomen laarzen van een mix van hazelnootbladeren, bosaarde, klei en stro. Een statige eik krijgt een slipje in witte kant en een dode boomstronk een baksteenmotief in kalk. ‘Het is een verwijzing naar die typische Vlaamse bouwstijl van jullie’, legt Estelle uit. ‘Ik omwikkelde ook een grote strobaal met een blauw gehaakt touw. De realisatie van dit werk was een hele onderneming en kwam pas last minute tot stand, want strobalen van dergelijke omvang zijn in deze streek blijkbaar moeilijk te vinden. Het haakwerk had ik gelukkig mee want ik gebruikte het al eerder’.

De wandeling langs de werken van Estelle Chrétien is toegankelijk tot 15 september 2020 tijdens de openingsuren van het park.

Je vindt een plannetje bij de drie hoofdingangen of je kan het hier downloaden.