PRINT&PAINT. 350 jaar bloemen op katoen.

Wanneer
  • van 21 mei 2020 tot 11 oktober 2020

Binnenkort is het zover. Na een lange restauratie zijn de kamers in het kasteel opnieuw helemaal aangekleed met bedrukte en beschilderde stoffen, zowel uit India als uit Europa. De oudste stukken dateren uit het midden van de 17de eeuw en de jongste werden pas in 1967 geplaatst. Samen vormen ze een unieke collectie: in geen enkel ander kasteel sieren zoveel katoenen bespanningen de muren.

Tijdens PRINT&PAINT kan je onze verzameling voor het eerst komen bewonderen. We vertellen het verhaal van de restauratie en de ontstaansgeschiedenis: van het productieproces en de technieken tot de motieven en de kleuren. Daarvoor kunnen we rekenen op tientallen bruiklenen uit de collectie van het MoMu (Antwerpen) en enkele pareltjes uit adellijke privécollecties. De katoenen stoffen werden immers niet alleen gebruikt om muren te decoreren, maar ook om kleding te maken of meubels te bekleden.

Net als in onze vorige tentoonstellingen  SWEET 18. Hedendaagse kunst, mode en design geïnspireerd door de 18de eeuw  en  The Beauty of the Beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters  combineren en confronteren we het historische verhaal met werk van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. De selectie is nog volop bezig, maar we kijken alvast erg uit naar de komst van de Peruviaans-Amerikaanse kunstenares Cecilia Paredes. Ze gaat aan de slag met het 19de-eeuws motief met vogels en bloemen op de foto hiernaast. Haar werk wordt het campagnebeeld van PRINT&PAINT en is te zien in de tentoonstelling.

Praktisch

Van 21 mei t.e.m. 11 oktober 2020

Open voor individuele bezoekers op zon- en feestdagen van 13 tot 18 uur.

Boek nu al je groepsbezoek!

Groepsbezoeken zijn mogelijk op weekdagen. Verzamel nu al een groepje familie of vrienden en leg je favoriete datum vast via info@kasteeldursel.be. Voor of na je rondleiding kan je ook genieten van een afternoon tea in de spiegelzaal. Bekijk alle groepsarrangementen op deze link

Workshops

Aansluitend bij de thema’s van de tentoonstelling organiseren we ook een aantal workshops. Hou onze website in de gaten voor het volledige programma.

Historische publicatie

Naar aanleiding van deze tentoonstelling verschijnt de zevende historische publicatie van het kasteel.