Winterbal

Wanneer
  • zaterdag 24 november 2018 van 20 uur tot 23.45 uur

Voor het jaarlijkse Winterbal keren we terug naar het Brussel van de tweede helft van de 18de eeuw, de tijd van landvoogd Karel van Lotharingen en de bloeiperiode van het hôtel d’Ursel, de stadsresidentie van de familie. 

Zomers in Hingene, winters in Brussel. Zo zag het leven van de familie d’Ursel er eeuwenlang uit. Generatie na generatie woonden ze in het hôtel d’Ursel, hun schitterende stadsresidentie op de Brusselse Houtmarkt. Net zoals het kasteel van Hingene kende het hôtel zijn bloeiperiode in de 18de eeuw, met prachtige interieurs van Laurent- Benoît Dewez. Als gevolg van decennialange erfeniskwesties en stedenbouwkundige ontwikkelingen werd het hôtel in 1960 gesloopt. 

Van 20 mei tot 30 september transformeert het kasteel d’Ursel tijdelijk in het hôtel d’Ursel. Met een grote tentoonstelling vertellen we het fascinerende levensverhaal van dit uitzonderlijk monument.  

Tijdens het Winterbal zal de tentoonstelling alweer voorbij zijn, maar toch verandert het kasteel nog een laatste keer in het hôtel. In 1773 zijn de interieurs van Dewez net voltooid en om dat te vieren, geeft de hertog een bal. In de tweede helft van de 18de eeuw kent Brussel een bloeiend muziek-, dans- en theaterleven. Dat is de verdienste van de landvoogd van de Oostenrijkse Nederlanden, Karel van Lotharingen, en van enkele aristocraten uit zijn entourage, waaronder de hertog d’Ursel. Aan het hof van de landvoogd worden regelmatig bals georganiseerd en de edellieden – waaronder de dochters van de hertog – dansen er voor de gelegenheid gechoreografeerde quadrilles. In het Grand Théâtre (de latere Muntschouwburg) wisselen opera’s af met bals en maskerades, waar iedereen meedoet met de bekende contredansen. De edellieden demonstreren er ook hun hofquadrilles.

Voor het programma van het Winterbal snuistert dansmeester Lieven Baert in de publicaties van lokale dansmeesters, zoals Pierre Trappeniers en Jean-Baptiste d’Aubat de Saint-Flour. Begeleid door een sextet van La Chapelle Sauvage leidt hij je door de passen en figuren en figuren in originele contredansen. In de spiegelzaal vind je een 18de-eeuws buffet van La Fleur des Délices. In de aangrenzende salon kan je je portret laten maken of luisteren naar meer intieme concerten. Tussendoor demonstreren (iets meer) ervaren dansers quadrilles. 

Het Winterbal is helaas al volledig uitverkocht, maar je kan nog een 18de-eeuwse dansles volgen tijdens 'Dansen als een edelman' op zaterdagen 22 september en 20 oktober.

Volgende