Een terugblik met foto's

Winterdans

In het begin van de 20ste eeuw was het dé attractie tijdens jaarmarkten en kermissen: de grote ronde kiosktent gemaakt van hout en canvas, met een fraai beschilderde façade als entrée. Binnen vond je een ronde houten vloer en een podium, omgeven door spiegels, panelen van geslepen glas, pilaren, gepolierde tafels en met stof beklede banken. De spiegeltent was the place to be voor iedereen die wilde dansen.

Tijdens de winter van 2023 brachten we die glorietijd opnieuw tot leven in Hingene. Naast het kasteel verrees een authentieke spiegeltent en elke avond was er een dansfeest met initiatie en live muziek in verschillende genres: balfolk, musette, popcorn oldies, zouk, salsa, bachata, Argentijnse tango, blues, swing en lindy hop. De pannen vlogen er van het dak!

Bekijk de foto's via deze link.

 

 

 

Kasteelfeesten 1910

Op zondag 11 juni 2023 keerden we terug naar ‘La Belle Époque’, de periode aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. In 1910 is Robert, zevende hertog d’Ursel, commissaris-generaal van de Wereldtentoonstelling in Brussel. In prachtige paviljoenen pakken tientallen landen uit met hun verwezenlijkingen. De vertegenwoordigers van deze landen werden door de hertog ook uitgenodigd in Hingene. Ze arriveerden met auto’s van voor 1914, voorafgegaan door de fanfare en voertuigen. De hertog spaarde kosten noch moeite om zijn gasten te ontvangen met muziek, dans, draaimolens en demonstraties. De dorpelingen namen het tegen elkaar op in een bijzondere editie van de Olympische Spelen. Ook suffragettes en feministes planden acties...

Bekijk de foto's hier. Het filmpje kan je bekijken via deze link. Je kan er ook meer over lezen in Kasteel d'Ursel Magazine nummer 72 en nummer 73.

PRINT&PAINT. 350 jaar bloemen op katoen

Na een lange restauratie zijn de kamers in het kasteel opnieuw helemaal aangekleed met bedrukte en beschilderde stoffen, zowel uit India als uit Europa. Tijdens PRINT&PAINT kon je onze verzameling voor het eerst komen bewonderen. We konden ook rekenen op tientallen bruiklenen uit de collectie van het MoMu (Antwerpen) en enkele pareltjes uit adellijke privécollecties. De katoenen stoffen werden immers niet alleen gebruikt om muren te decoreren, maar ook om kleding te maken of meubels te bekleden. Net als in onze vorige tentoonstellingen combineerden en confronteerden we het historische verhaal met werk van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. 

Bekijk de foto's via deze link of lees meer in dit artikel uit het Kasteel d'Ursel Magazine nummer 68 of dit artikel uit het Kasteel d'Ursel Magazine nummer 69.

Kerstmagie 2021

De tweede editie van Kerstmagie in Hingene was opnieuw een schot in de roos. In het gezelschap van een ceremoniemeester gingen de bezoekers op een spannende audiovisuele ontdekkingstocht. Die bracht hen langs de meest sfeervolle en feeëriek verlichte kamers van het kasteel. Samen ontrafelden ze het mysterie van de Twinkelings.

Met dank aan de vele vrijwilligers, die dankzij hun inzet Kerstmagie net nog iets magisher maakten.

Bekijk de fotoreportage

Kerstmagie 2019

Van 7 tot 23 december 2019 trakteerden we samen met Historalia meer dan 7000 bezoekers op een heerlijke portie Kerstmagie. Een theatervoorstelling op kindermaat leidde hen door de prachtig gedecoreerde kamers van het kasteel. In een magisch decor gingen ze samen met enkele elfjes op zoek naar de verdwenen prinsesjes. Tijdens hun zoektocht kwamen ze mysterieuze personages tegen: een theedrinkende operazangeres, betoverde poppen, een gekke snoepjesprofessor en natuurlijk: de Kerstman zelf. Voor en na de theaterwandeling was iedereen ook welkom in de Winterbar. Dankzij onze meer dan 200 vrijwilligers werd het een onvergetelijk avontuur!

Bekijk de foto's via deze link of bekijk hier een filmpje. Lees meer in de Kasteel d'Ursel Magazines nummer 60 en nummer 61.

 

Kasteelfeesten 1873

Op zondag 16 juni 2019 keerden we terug naar een doopfeest aan het einde van de 19de eeuw. Op 16 maart 1872 trouwde hertog Joseph d’Ursel met Antonine de Mun. Minder dan tien maanden later werd hun zoon Robert geboren. Voor het doopfeest van hun eerstgeborene spaarden de hertog en de hertogin kosten noch moeite. Ze verwelkomden hun gasten met muziek, dans en demonstraties. Ook de Hingenaars vierden mee met een victoriaanse kermis en een reizend circus.

Bekijk de foto's via deze link of bekijk hier een filmpje. Lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine. 

 

 

 

Winters in Brussel. De stadsresidentie van de familie d'Ursel (1590-1960)

Zomers in Hingene, winters in Brussel. Zo ziet het leven van de familie d’Ursel er eeuwenlang uit. Generatie na generatie wonen ze in het hôtel d’Ursel, hun schitterende stadsresidentie op de Brusselse Houtmarkt. Als gevolg van decennialange erfeniskwesties en stedenbouwkundige ontwikkelingen wordt het hôtel in 1960 gesloopt. Van 20 mei tot 30 september 2018 transformeerde het kasteel d’Ursel tijdelijk in het hôtel d’Ursel en vertelden we er het fascinerende levensverhaal van dit uitzonderlijk monument.

Bekijk de foto's via deze link of lees meer in Kasteel d'Ursel Magazine nummer 54 en nummer 55. Naar aanleiding van de tentoonstelling verscheen er ook een boek over het Hôtel d'Ursel.

The Beauty of the Beast

Voor deze tentoonstelling selecteerde het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen dierenkunst uit de 17de, 18de en 19de eeuw. 'The Beauty of the Beast' combineerde en confronteerde deze oude meesters met hedendaagse kunstenaars.

Bekijk hier de foto's en een filmpje of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine.

 

 

 

Giovanni Niccolò Servandoni

Giovanni Niccolò Servandoni is schilder, maar vooral bekend als regisseur van spectaculaire operavoorstellingen en koninklijke feesten. Met vuurwerk, fonteinen en gigantische constructies creëert hij verbluffende shows, zoals in een 18de-eeuws Tomorrowland!

Servandoni is ook toparchitect. In 1761 weet hertog Charles d’Ursel hem te strikken voor de verbouwing van zijn domein in Hingene. Servandoni geeft het kasteel zijn huidige uitzicht. Van mei tot augustus 2016 kon je er kennis maken met het veelzijdige werk van deze schilder, decorateur en architect.

Bekijk de foto's via deze link of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine.

 

Kasteelfeesten 1830

Op zondag 12 juni 2016 waren er opnieuw Kasteelfeesten in Hingene. Ze brachten ons dit keer terug naar 1830. Het jaar waarin hertog Charles-Joseph zich verzette tegen de Belgische Revolutie en zich met zijn familie terugtrok in Hingene. Hij gaf er een groot feest voor de ontvangst van de Nederlandse prinsen… Maar een inval van de Belgische patriotten zette alles in rep en roer.

Bekijk de foto's via deze en deze link.

Bekijk hier het filmpje of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine.

SWEET 18

Van 1 mei tot 5 juli 2015 was het kasteel het decor voor SWEET 18. Deze tentoonstelling toonde je de 18de eeuw door de ogen van vijftig hedendaagse kunstenaars, modeontwerpers en designers: van Erwin Olaf en Wim Delvoye tot Walter Van Beirendonck, Cindy Sherman en Philippe Starck.  

Bekijk hier de foto's of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine.

 

 

Kasteelfeesten 1810

Op 7 en 8 juni 2014 waren er opnieuw Kasteelfeesten in Hingene. Hertog Charles-Joseph d’Ursel ontving er de Franse keizer Napoleon met een feestelijk programma.

Bekijk hier de foto's of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine

 

 

 

 

Vrouwen met stijl. Vier penseelprinsessen in Hingene.

Van 22 september tot 24 november 2013 presenteerde deze tentoonstelling het werk van vier adellijke amateurschilderessen. Tientallen aquarellen, tekeningen en olieverfschilderijen van hun hand bleven bewaard in adellijke privéverzamelingen. Tijdens de tentoonstelling werden ze voor het eerst samen gebracht.

Bekijk hier de foto's of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine

 

 

 

Cie Carabosse. Kasteel d'Ursel in vuur en vlam.

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus zetten de Franse vuurkunstenaars van Compagnie Carabosse het kasteeldomein in vuur en vlam. 

Bekijk hier de foto's of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine.

 

 

 

 

Kasteelfeesten 1772

Op 9 en 10 juni 2012 waren er Kasteelfeesten in Hingene. Deze keer vierden we het huwelijk van graaf Wolfgang-Guillaume d'Ursel en zijn prinses Flore d'Arenberg (anno 1771).

Bekijk hier de foto's of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine

 

 

 

Zomers in Hingene

Van 22 april tot 8 juli 2012 pakten we uit met een grote overzichtstentoonstelling én een lang verwacht kasteelboek. Voor het eerst vertelden we het hele verhaal van het kasteel en zijn bewoners: de grote gebeurtenissen uit de geschiedenis, maar net zo goed de ‘petite histoire’ van alledag.

Bekijk hier de foto's of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine