Een terugblik met foto's

Winters in Brussel. De stadsresidentie van de familie d'Ursel (1590-1960)

Zomers in Hingene, winters in Brussel. Zo ziet het leven van de familie d’Ursel er eeuwenlang uit. Generatie na generatie wonen ze in het hôtel d’Ursel, hun schitterende stadsresidentie op de Brusselse Houtmarkt. Als gevolg van decennialange erfeniskwesties en stedenbouwkundige ontwikkelingen wordt het hôtel in 1960 gesloopt. Van 20 mei tot 30 september 2018 transformeerde het kasteel d’Ursel tijdelijk in het hôtel d’Ursel en vertelden we er het fascinerende levensverhaal van dit uitzonderlijk monument.

Bekijk de foto's via deze link of lees meer in Kasteel d'Ursel Magazine nummer 54 en nummer 55. Naar aanleiding van de tentoonstelling verscheen er ook een boek over het Hôtel d'Ursel.

The Beauty of the Beast

Voor deze tentoonstelling selecteerde het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen dierenkunst uit de 17de, 18de en 19de eeuw. 'The Beauty of the Beast' combineerde en confronteerde deze oude meesters met hedendaagse kunstenaars.

Bekijk hier de foto's en een filmpje of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine.

 

 

 

Giovanni Niccolò Servandoni

Giovanni Niccolò Servandoni is schilder, maar vooral bekend als regisseur van spectaculaire operavoorstellingen en koninklijke feesten. Met vuurwerk, fonteinen en gigantische constructies creëert hij verbluffende shows, zoals in een 18de-eeuws Tomorrowland!

Servandoni is ook toparchitect. In 1761 weet hertog Charles d’Ursel hem te strikken voor de verbouwing van zijn domein in Hingene. Servandoni geeft het kasteel zijn huidige uitzicht. Van mei tot augustus 2016 kon je er kennis maken met het veelzijdige werk van deze schilder, decorateur en architect.

Bekijk de foto's via deze link of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine.

 

Kasteelfeesten 1830

Op zondag 12 juni 2016 waren er opnieuw Kasteelfeesten in Hingene. Ze brachten ons dit keer terug naar 1830. Het jaar waarin hertog Charles-Joseph zich verzette tegen de Belgische Revolutie en zich met zijn familie terugtrok in Hingene. Hij gaf er een groot feest voor de ontvangst van de Nederlandse prinsen… Maar een inval van de Belgische patriotten zette alles in rep en roer.

Bekijk de foto's via deze en deze link.

Bekijk hier het filmpje of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine.

SWEET 18

Van 1 mei tot 5 juli 2015 was het kasteel het decor voor SWEET 18. Deze tentoonstelling toonde je de 18de eeuw door de ogen van vijftig hedendaagse kunstenaars, modeontwerpers en designers: van Erwin Olaf en Wim Delvoye tot Walter Van Beirendonck, Cindy Sherman en Philippe Starck.  

Bekijk hier de foto's of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine.

 

 

Kasteelfeesten 2014

Op 7 en 8 juni 2014 waren er opnieuw Kasteelfeesten in Hingene. Hertog Charles-Joseph d’Ursel ontving er de Franse keizer Napoleon met een feestelijk programma.

Bekijk hier de foto's of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine

 

 

Vrouwen met stijl. Vier penseelprinsessen in Hingene.

Van 22 september tot 24 november 2013 presenteerde deze tentoonstelling het werk van vier adellijke amateurschilderessen. Tientallen aquarellen, tekeningen en olieverfschilderijen van hun hand bleven bewaard in adellijke privéverzamelingen. Tijdens de tentoonstelling werden ze voor het eerst samen gebracht.

Bekijk hier de foto's of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine

 

Cie Carabosse. Kasteel d'Ursel in vuur en vlam.

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus zetten de Franse vuurkunstenaars van Compagnie Carabosse het kasteeldomein in vuur en vlam. 

Bekijk hier de foto's of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine.

 

 

 

 

Kasteelfeesten 2012

Op 9 en 10 juni 2012 waren er Kasteelfeesten in Hingene. Deze keer vierden we het huwelijk van graaf Wolfgang-Guillaume d'Ursel en zijn prinses Flore d'Arenberg (anno 1771).

Bekijk hier de foto's of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine

 

 

 

Zomers in Hingene

Van 22 april tot 8 juli 2012 pakten we uit met een grote overzichtstentoonstelling én een lang verwacht kasteelboek. Voor het eerst vertelden we het hele verhaal van het kasteel en zijn bewoners: de grote gebeurtenissen uit de geschiedenis, maar net zo goed de ‘petite histoire’ van alledag.

Bekijk hier de foto's of lees meer in dit Kasteel d'Ursel Magazine