Groepen

Tentoonstelling 'Het verdwenen hôtel d'Ursel'

Van 20 mei tot 30 september 2018 brengen we de tentoonstelling 'Het verdwenen hôtel d'Ursel. Een Brusselse stadsresidentie herontdekt'. Boek nu al je groepsbezoek.

Waar nu een kantoortoren zijn schaduw werpt op het Centraal Station stond tot 1960 de Brusselse stadsresidentie van de familie d’Ursel. Net zoals het kasteel van Hingene kende het hôtel zijn bloeiperiode in de 18de eeuw, met prachtige interieurs van Laurent-Benoît Dewez. En net zoals het kasteel kende het zijn grootste tegenslag in de 20ste eeuw. Bij de aanleg van de Noord-Zuidspoorverbinding in 1910 werd een deel van de residentie gesloopt, maar het luxueuze hoofdgebouw hield moedig stand. Onder druk van de immobiliënspeculatie verkocht de hertog in 1960 het hôtel en op zijn plaats verscheen een van de eerste torengebouwen van Brussel.

Talloze kunstwerken en meubels die de salons decoreerden, volgden de leden van de familie d’Ursel op hun nieuwe weg. Honderden foto’s documenteerden het wel en wee van het gebouw. Zelfs enkele bouwfragmenten houden de herinnering tastbaar en ook de 18de-eeuwse plannen bleven bewaard. Met deze bouwstenen laten we de sfeer van deze unieke stadsresidentie herleven. Waar kan dat beter dan in de zomerresidentie van dezelfde familie, waarvoor het lot een zoveel gunstigere toekomst in petto had?

PRAKTISCH

Open voor individuele bezoekers op zon- en feestdagen van 13 tot 18 uur. 

Groepsbezoeken na afspraak op alle andere momenten

Een rondleiding duurt ongeveer 2 uur.

 

Het buitenleven van de familie d’Ursel

Tijdens een wandeling door het park vertelt de gids over de internationale tuinarchitecten die het domein vormgaven. Ook het ontstaan van de parkindeling en het grachtenstelsel komen aan bod. Je maakt kennis met de verschillende bijgebouwen: Het Laathof, de poortgebouwen, de Sint-Stefanuskerk (met graftombe van de familie d’Ursel) en het schildersatelier. Je leert ook meer over de fauna en flora op het domein. Deze wandeling geeft je een mooie inkijk op het buitenleven van de familie d’Ursel.

Deze wandeling duurt ongeveer twee uur.

detail van etagère met boterhammetjes en zoetigheden voor afternoon tea

Met afternoon tea...

Voor of na de rondleiding kan je nog genieten van een glaasje cava, een kopje koffie, een stukje taart of een uitgebreide afternoon tea. De groene salon van het kasteel wordt daarvoor omgetoverd tot een theesalon met sierlijk gedekte tafeltjes.

We serveren er sandwiches met zalm, eiersalade en kip, scones met clotted cream en jam en daarbovenop nog een lekker assortiment van zoetigheden.

 

Verzamel nu alvast al de leden van je vereniging of trommel een groepje vrienden op voor een groepsbezoek en een afsluiter in stijl: de afternoon tea.

Contacteer ons voor meer informatie of voor een programma op maat via info@kasteeldursel.be of 03 820 60 10.

 

Of degustatie van de Cuvée Antonine...

Proef na de rondleiding onze Cuvée Antonine (blond of bruin) met kaasblokjes.

Toegang tentoonstelling  
10 euro per persoon (minimum 120 euro)
Gids tentoonstelling
60 euro per gids (maximum 15 personen per groep, vanaf 16 personen is een tweede gids nodig)   
Het buitenleven van de familie d'Ursel
80 euro per groep (maximum 15 personen per groep, vanaf 16 personen is een tweede gids nodig)
Koffie   3 euro per persoon
Glaasje cava 4 euro per persoon
Koffie en taart 8 euro per persoon
Cuvée Antonine en kaasblokjes 6 euro per persoon
Afternoon tea 20 euro per persoon (minimum 200 euro)