GROEPSBEZOEKEN

PRINT&PAINT. 350 jaar bloemen op katoen

Na een lange restauratie zijn de kamers in het kasteel opnieuw helemaal aangekleed met bedrukte en beschilderde stoffen, zowel uit India als uit Europa. De oudste stukken dateren uit het midden van de 17de eeuw en de jongste werden pas in 1967 geplaatst. Samen vormen ze een unieke collectie: in geen enkel ander kasteel sieren zoveel katoenen bespanningen de muren.

Tijdens PRINT&PAINT kan je onze verzameling voor het eerst komen bewonderen. We vertellen het verhaal van de restauratie en de ontstaansgeschiedenis: van het productieproces en de technieken tot de motieven en de kleuren. Daarvoor kunnen we rekenen op tientallen bruiklenen uit de collectie van het MoMu (Antwerpen) en enkele pareltjes uit adellijke privécollecties. De katoenen stoffen werden immers niet alleen gebruikt om muren te decoreren, maar ook om kleding te maken of meubels te bekleden.

Net als in onze vorige tentoonstellingen  SWEET 18. Hedendaagse kunst, mode en design geïnspireerd door de 18de eeuw  en The Beauty of the Beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters  combineren en confronteren we het historische verhaal met werk van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. De Peruviaans-Amerikaanse kunstenares Cecilia Paredes ging aan de slag met het 19de-eeuws motief met vogels en bloemen dat ooit de kamer van de hertog sierde. Haar werk is het campagnebeeld van PRINT&PAINT en is te zien in de tentoonstelling naast werk van Markus Åkesson (SE), Virginie Broquet (FR), Cecilia Paredes (PE/US), Bruno Cattani (IT), Isabel Devos (BE), Joël Ducorroy (FR), Camille Dufour (BE), Collectif Ensaders (FR), Emilie Faïf (FR), Kristine Fornes (NO), Clothilde Gosset (FR), Elsje Janssen (BE), Elise Peroï (FR), Pablo Piatti (AR), Renuka Reddy (IN), Richard Saja (USA), Timorous Beasties (UK), Aiko Tezuka (JP), Dries Van Noten (BE) en Dirk Van Saene (BE).

Lees meer in dit artikel uit het Kasteel d'Ursel Magazine nummer 68 of dit artikel uit het Kasteel d'Ursel Magazine nummer 69.

Praktisch

Van 26 mei t.e.m. 9 oktober 2022

Open voor individuele bezoekers op zon- en feestdagen van 13 tot 18 uur.

Groepsbezoeken zijn mogelijk op weekdagen. Een rondleiding duurt ongeveer 2 uur.

 

Met afternoon tea, Cuvée Antonine en nog veel meer...

Voor of na de rondleiding kan je nog genieten van een Cuvée Antonine (blond of bruin) met kaasblokjes, een glaasje cava, thee en koffie, een stukje taart of een afternoon tea. De groene salon of spiegelzaal van het kasteel worden daarvoor omgetoverd tot een theesalon met sierlijk gedekte tafeltjes en hartige en zoete lekkernijen.

Verzamel nu alvast al de leden van je vereniging of trommel een groepje vrienden op voor een groepsbezoek en een afsluiter in stijl.

Contacteer ons voor meer informatie of voor een programma op maat via info@kasteeldursel.be of 03 820 60 10.

Toegang   
12 euro per persoon (minimum 120 euro)
Gids tentoonstelling
80 euro per gids (maximum 15 personen per groep, vanaf 16 personen is een tweede gids nodig)   
Koffie   3 euro per persoon
Glaasje cava 4 euro per persoon
Koffie en taart 8 euro per persoon
Cuvée Antonine en kaasblokjes 6 euro per persoon
Afternoon tea 25 euro per persoon (minimum 250 euro)