Het verhaal

EEN GETALENTEERDE AMATEURKUNSTENARES

In 1872 trouwt Antonine de Mun (1849–1931) met haar neef Joseph d’Ursel (1848–1903). Het is een huwelijk uit liefde – een uitzondering in die tijd. Door het vroegtijdig overlijden van zijn halfbroer worden Joseph en Antonine onverwacht de zesde hertog en hertogin d’Ursel. Elke zomer verblijven ze met hun vier kinderen in het kasteel van Hingene, de favoriete zomerresidentie van de familie.

Antonine is een getalenteerde amateurkunstenares. Tijdens haar leven maakt ze een groot aantal olieverfschilderijen, tekeningen, schetsen en aquarellen. Daarbij portretteert ze niet alleen haar familie en vrienden, maar ook de bedienden en zelfs haar voorouders.

 

 

HET SCHILDERSATELIER

In 1878 laat Antonine in een uithoek van het park een schildersatelier bouwen. De bakstenen constructie bestaat uit een souterrain, een bel-etage en een zolder. Tussen de getrapte zijgevels komt een zadeldak met Vlaamse pannen. Op oude foto’s kan je de ingang bijna niet zien tussen de wilde wingerd die overvloedig op de gevel groeit.  

Op de bel-etage bevindt zich het ideale atelier: een grote open ruimte met een plankenvloer en een hoog plafond. De grote raampartij in de noordgevel zorgt dat er daglicht van constante kwaliteit binnenvalt. Gedurende bijna vijftig jaar is het atelier een geliefde plek van Antonine, haar familie en vrienden. Lees meer.

In 1931 overlijdt Antonine op 82-jarige leeftijd. Na een leegstand van een tiental jaar wordt haar atelier achtereenvolgens gebruikt als scoutslokaal, als noodopvang bij de overstroming van 1953 en als feestzaaltje van de lokale harmonie. Plannen om er een theehuis te beginnen, mislukken. Nadien verzinkt het atelier in een diepe slaap, af en toe onderbroken door spelende kinderen, rondhangende jongeren en vandalen.

HET ATELIER VAN ANTONINE

In 1994 verwerft de provincie Antwerpen het oude hertogelijke domein. De eerste aandacht gaat naar het herstel van het kasteel en het park, maar nu krijgt ook het atelier een nieuw leven als stijlvolle vakantiewoning. Het souterrain en de zolder bieden plaats aan vier slaapkamers en drie badkamers. In het voormalige atelier op de bel-etage is er een open keuken en een salon met uitzicht op het park.

De afwerking en de inrichting van Het Atelier van Antonine waren niet begrepen in het restauratiebudget. Als alternatieve financiering hebben we bij de ambachtelijke brouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos twee unieke bieren laten brouwen met ingrediënten uit het kasteeldomein. De portretten die Antonine van haar jongere zussen Alix en Marie maakte, sieren de etiketten. Lees meer.